welkom
dossier
Solidariteit

Maart 2012

Overleg kaderleden over De Nieuwe Vakbeweging, 12 april 2012

FNV Actief Kader 1

Half januari hebben kaderleden van een aantal FNV-bonden de koppen bij elkaar gestoken en het initiatief genomen om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de nieuwe vakbeweging.

Zoals jullie weten zijn er "kwartiermakers" benoemd, om het oprichtingscongres van deze nieuwe vakbond voor te bereiden. Aanleiding voor de oprichting van een nieuwe vakbeweging is de huidige impasse waarin onze Federatie in terecht is gekomen na het afsluiten van het pensioenakkoord, op te lossen. Deze "kwartiermakers" staan onder voorzitterschap van Jetta Klijnsma (PvdA). Op 16 januari zijn zij begonnen met een serie gesprekken, allereerst met de bobo's binnen de huidige FNV. Deze gesprekken moeten leiden naar een nieuwe inhoud (statuten) en nieuw bestuur van een nieuwe vakbeweging. Er wordt gedacht aan een andere samenstelling en vorm van de huidige Federatie, met als werknaam: "De Nieuwe Vakbeweging", DNV.

Het ligt voor de hand dat er mensen uit de besturen van de afzonderlijke verenigingen gevraagd gaan worden. Daarnaast wordt er ook gedacht aan mensen uit de organisatie van de federatie, en worden ook buitenstaanders gevraagd om hun ideeën en opvattingen te delen met de kwartiermakers. Uit de agenda van de kwartiermakers blijkt dat deze zich vult met allerhande afspraken. Omdat de kwartiermakers uitdrukkelijk iedereen die de vakbeweging in het algemeen en de FNV in het bijzonder uitnodigen om mee te denken over de invulling en vormgeving van De Nieuwe Vakbeweging is het meer dan noodzakelijk, dat wij als kaderleden daar ook over nadenken. In de uitkomsten van het onderzoek van de heren Wijfels en Noten is duidelijk gesteld dat de nieuwe bond, een bond met een breed draagvlak en opgebouwd van onderuit zou moeten zijn. Het zou dus een vreemde insteek zijn als kaderleden van de verschillende bonden hierbij niet betrokken zouden worden. Vakbondsdemocratie wil zeggen dat niet alleen bestuurders bepalen wat goed is voor de vakbond.

De vakbond is eerst en vooral een vereniging. Een vereniging die wordt gemaakt en gedragen door haar leden en die zouden daarom ook in dit traject royaal een bod moeten komen. Daarom willen we dit initiatief van de bondsraden van FNV Bouw, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV verbreden. Wij willen meedenken en praten over de vorming over De Nieuwe Vakbeweging vanuit de kennis en de ervaring die we hebben om de kansen en bedreigingen te benoemen.

Daarom zoeken wij contact met kaderleden van alle FNV bonden om samen onze wensen en ideeën over de nieuwe vakbeweging onder de aandacht van te brengen van kwartiermakers, collega's en leden van alle FNV-bonden

Het fundament van de nieuwe vakbeweging kan maar één keer worden gelegd en dat kan niet zonder dat de nieuwe bewoners - en dat zijn wij, de leden - gehoord zijn.
Graag nodigen we je uit, samen met een collega kaderlid, voor het eerst volgend bijeenkomst.

Meld je aan via één van onderstaande email adressen, voor het eerst volgende overleg: 12 april as!

Namens vertegenwoordigers van Bondsraden Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Bondgenoten,
met vriendelijke groet,

Ruud de Kloe, FNV bondgenoten
Thom Bijenhof, Abvakabo FNV
Theo Hendriks, FNV bouw


1 Originele uitnodiging als pdf (637 Kb) (terug)