Stekeltje
Iedereen studeert, niemand leest
Henny Zwart
Wat word je toch veel gewaar tegenwoordig. Gewoon op straat of in de tram. Van heinde en ver en van overal vang je flarden op van de wijsheid van de huidige mens. Heel anders dan vroeger. Toen zat iedereen doodstil te wezen. Zaten ze allemaal te lezen. Dat is veranderd. In deze tijd leest niemand en studeert iedereen.
Zo was ik getuige van een gesprek tussen een dame en een heer. Vroeger zei men een man en een vrouw. Zegt die heer tegen de dame "Wat doet jouw dochter nou. Ze zat toch op dat middelbare schooltje?" Antwoordt die vrouw "Schooltje, schooltje, ze was jarenlang op het voortgezet middelbaar onderwijs, hoor. Da's niet mis."
Uiteraard blijft die man doordrammen. "Maar wat doet ze dan tegenwoordig?"
"Ze studeert voor schoonheidsspecialiste. Maar jij had toch ook een zoon. Wat ..."
"Jazeker, die studeert voor, het is iets met peda ervoor."
"Toch niet pedofiel, hè?", zegt die vrouw gevat. Maar die man ontkent dat en vertelt dat het iets is dat met voeten te maken heeft. "Zeg maar voetdeskundige."
De vrouw is sportief en vindt het een nuttig beroep. Waarop de man zegt: "Maar jij had toch ook zoons?" De vrouw: "Jazeker, de jongste zit bij het vervoerbedrijf en z'n oudste broer studeert voor calgoloog."
"Calgoloog, wat is dat nou weer?"
"Het is een vakterm, komt van calgologie. Als je afgestudeerd bent, mag je je calgoloog noemen. Dan ben je de vakman die kalkaanslag aan machines, apparatuur, wasmachines of koffiezetapparaten verwijdert. Het is een heel nuttig beroep. Hij heeft mijn Senseo weer als nieuw gemaakt. Ik had het ding al bij de vuilnis gezet."
De man: "Wordt het vuil bij jullie nog steeds op donderdag opgehaald?"
"Ja, maar gelukkig had mijn jongste zoon dienst in lijn 3 en die reed die dag toevallig net voorbij en zag dat ding staan."
"Welk ding?"
"Nou die stukkende Senseo die ik bij het grof vuil had gezet."
"Werkt jouw zoon dan nog steeds bij de tram?"
"Ja, hij houdt het uit. Jaren was hij conducteur, maar nu gaat hij doorstuderen voor wagenbestuurder. Dat betaalt ook beter."
"Hoe zit dat met die andere zoon, die calgoloog, valt de besomme daarin mee?"
"Nou ze zeggen het is een vak met perspectief. En dat kan best waar zijn met dat harde rotwater dat we hier hebben."
"En is dat nou een lange studie?"
"Dat valt enorm mee. Iets minder dan vier jaar en z'n mentor heeft al gezegd dat als hij straks een applicatiecursus nodig mocht hebben, hij wel wil helpen. Maar de meeste moeite kosten nog de vreemde talen."
"Vreemde talen?"
"Nou het Engels gaat nog wel, maar het Italiaans valt enorm tegen. En dat moet je als calgoloog in je vingers hebben."
"Waarom?"
"Omdat je als calgoloog de garantiebepalingen van Zanussi, die allemaal in het Italiaans staan, vloeiend moet kunnen lezen."
"En dat valt niet mee voor die jongen, die toch al nooit las. Dat is trouwens helemaal geen wonder, want in onze familie vonden we alle letters al hiëroglyfen."
"Nou ja, tegenwoordig kan je wel zonder letters wijs worden."
"Ja, dat is zo, behalve als je calgoloog bent."
"Zo is dat. Maar evenzogoed ben ik wel blij met die televisie. Je hoeft niks meer te lezen om toch op de hoogte te zijn. Vroeger zeiden ze als je dom bent, moet je veel lezen om wijzer te worden. Nou maakt enkel kijken je al wijzer."
"Weet je, lezen vreet je energie op."
"Heb ik ook gehoord. Een enkele bladzijde lezen kost je al honderd calorieën. Is uitgerekend door die filmmaatschappij die Bambi op het witte doek heeft gezet. Ik hoorde het bij de wetenschapsquiz."
"Die heb ik gemist. Maar gewoon passief kijken, past trouwens precies in deze moderne tijd. Kijken is namelijk veel beter voor je gemoed en je blijft gewoon op je gewicht. Maar je moet tussendoor niet gaan snoepen of snaaien."
"Zal ik je eens wat zeggen, daar heb ik geen tijd voor. Dat zitten voor de televisie slorpt al je tijd en reserves op. Dat is het voordeel."
"Goed hè, die vooruitgang."
|