welkom
commentaren
Solidariteit

Commentaar 106 - 9 november 2008

Pepernoot uit eigen zak

Rob Lubbersen

De voorzitster van de FNV geeft een interview aan Het Financieele Dagblad. Vol verwachting klopt je hart. Wat gaat Agnes Jongerius zeggen? Op 29 oktober 2008 wordt het interview geplaatst. En wat stelt ze voor? Om in december de spaarloonregeling te deblokkeren, "zodat mensen weer consumeren". Zo hoopt ze het reutelende economisch leven weer blij van zin te krijgen. Maar schieten we daar echt wat mee op?

Met de spaarloonregeling kun je jaarlijks 613 euro van je brutoloon opzij zetten. Je betaalt daar dan geen sociale lasten en loonbelasting over. Voorwaarde is wel dat je van dit tegoed minimaal vier jaar afblijft. Na die vier jaar is het gespaarde bedrag vrij op te nemen. Een aantrekkelijke regeling. Geen wonder dat honderdduizenden werknemers er gebruik van maken. Met z'n allen is een tegoed van 3,1 miljard euro opgebouwd.

Weest maar gerust ...

Agnes Jongerius wil nu tussentijds dat tegoed vrij opneembaar krijgen. Door het deblokkeren van de spaarloonregeling hoopt ze de consumptie en daarmee 'de economie' een impuls te geven. Dat herstelt dan weer het vertrouwen in de toekomst: Weest maar gerust, m'n kind ...
Of zoiets helpt, is nog maar de vraag, maar het is voor de spaarders in ieder geval niks meer dan een pepernoot uit eigen zak. Het gaat om geld dat je al hebt, waar je niet onmiddellijk bij kunt komen, maar dat uiteindelijk toch in je portemonnee terecht komt.

Het onderzoeksbureau van de Postbank heeft de mening gepeild van 50.000 spaarders en daaruit is gebleken dat een meerderheid er niet over peinst zijn spaarloon te verbrassen. Een aanzienlijk aantal kan dat niet eens. Omdat ze hun spaarloon gekoppeld hebben aan een pensioenvoorziening. Maar zelfs als iedereen zijn of haar tegoed zou omzetten in suikerbeesten en kerstkalkoenen, dan nog zou dat niet veel uitmaken. Het zou de koopkracht in totaal met slechts 0,1 procent verhogen.
Overigens valt er voor individuele spaarders bij deblokkeren wel enige winst te behalen. Over het algemeen stelt de rente bij de spaarloonrekeningen niet veel voor. Je geld van zo'n rekening op een 'gewone' spaarrekening zetten, bij de ASN of Triodos bijvoorbeeld, brengt dankzij een hogere rente al gauw wat extra centjes op. Het is wel niet bedoeling van Agnes Jongerius, maar zo levert haar voorstel enig voordeel op. Al blijft het ook in dat geval nog steeds een pepernoot uit eigen zak.

Koek en gart

Kennelijk heeft Agnes Jongerius, en met haar de FNV, een goede beurt willen maken bij het bedrijfsleven. Bij de makers en verkopers van sinterklaas- en kerstcadeautjes. In het beste geval heeft ze de zoete kindertjes van Nederland een plezier willen doen. Eénmalig, want zelfs in het eurotijdperk kan een dubbeltje slechts eenmaal worden uitgegeven. Edoch, als Agnes en de FNV echt geloven in de vergroting van de koopkracht en het herstel van het consumentenvertrouwen om daarmee de haperende economie ten bate van ons allen te stimuleren, dan doemen er een paar hele grote vragen op.
Waarom is de FNV dan in het Najaarsoverleg met de regering akkoord gegaan met wat ze zelf noemt een "verantwoorde loonontwikkeling in 2009"? Waarom bij voorbaat al geen looneisen die de 3,5 procent - het verwachte inflatiepercentage voor komend jaar - te boven gaan? Waarom eigenlijk feitelijk als vakbeweging op de 'nullijn' gaan zitten? Van het deblokkeren van het spaarloon wordt niemand koud of warm, het levert misschien heel even een goed gevoel op bij een gevulde schoen voor de schoorsteen, maar een reële looneis stelt echt wat voor. Dat zien de werkgevers minder graag. Is dat het spel dat gespeeld wordt? Het ontzien van degenen die verantwoordelijk zijn voor de financiële rotzooi en de economische chaos? Is dat het feestje dat gevierd moet worden? Gaat straks de koek weer gewoon naar het kapitaal en resteert de gart voor de gewone man en vrouw? Het wordt de hoogste tijd makkers, om eens wild te razen!

Klik hier