welkom
commentaren
Solidariteit

Commentaar 108 - 7 december 2008

Vlinders in mijn onderbuik

Willem Dekker

Fleur Agema

Ik ben een beetje verliefd op Fleur Agema van Geert Wilders' Partij Voor de Vrijheid (PVV). Zo, dat is er uit. Schaamrood op de kaken. Maar voor Fleur heb ik een zwak, aantrekkelijk op een dominante, lange glimmend leren laarzen, ietwat autoritaire manier.

Misschien ben ik te openhartig. Maar sinds vorige week vrijdag is de aantrekkingskracht niet langer enkel lichamelijk, ook is het geen kwestie van tegenpolen meer. Want voor het eerst was ik het roerend met haar eens.

Fleur en de FNV

Bij Pauw en Witteman zat Fleurtje aan tafel, fonkelrode lippen. FNV voorzitter en grote vriendin van de schoonmakers, Agnes Jongerius, was er ook. Fleur ageerde tegen het rookverbod (geen Islamitisch complot overigens). Maar dat was niet het punt waarop ik het met haar eens was, hoewel ik haar graag een sigaretje zou aanbieden ergens in een het rookverbod trotserend cafeetje te Den Bosch.

Nee, toen het salaris van Gerrit Zalm ter sprake kwam, vonden wij elkaar. Agnes Jongerius probeerde een vergelijking te maken tussen het salaris van Zalm en dat van een verpleeg(st)er. Goed begin, dacht ik. Maar Jeroen Pauw maakte dat op zijn gebruikelijk cynische manier belachelijk, "je wilt toch geen verpleegster aan de top van een bank!?" Agnes liet het daarbij, hoewel ik veel liever een verpleegster aan het roer heb, dan Zalm aan mijn bed. Neem duidelijk stelling Agnes, dacht ik, verwerp dit, zeg er iets van, het systeem heeft gefaald, dit is het moment, we mogen weer mopperen, kom op!
De FNV voert nu al jaren campagne tegen de exorbitante zelfverrijking aan de top van het bedrijfsleven. Volgens Jongerius demotiveren de topsalarissen de andere werknemers van een bedrijf. Eerder noemde ze de verhoudingen tussen lonen van werknemers en bazen 'volledig zoek' en sprak zich uit voor een stevig belastingtarief voor salarissen boven de drie ton, een graaitax. Zalm krijgt meer dan twee keer dat bedrag. Een uitgelezen kans voor een vakbondsvuist op tafel verwaterde in een onderonsje met Alexander Rinooy Kan, die ook aan tafel zat.
Nee, het was Fleur die er wat van zei. Dit was een elitair spelletje en Zalm moest gewoon aan de Balkenendenorm gehouden worden. Kraakhelder. Radicaal rechts ging met een grandioze bocht links om mijn vakbond heen, mijn voorzitter zat aan tafel en ik voelde me vertegenwoordigd door Fleur Agema, oh Fleur, was je maar links.

Fleur en de schoonmaak

Maar Fleur is niet links en ik wíl me niet door haar vertegenwoordigd voelen, het zal wel nooit wat worden tussen ons, Fleur. Maar Fleur, waarom kom je niet tot inkeer, laat die Islamitische cirkelredenering voor wat het is en ga écht de straat vertegenwoordigen. Met de vuist op tafel, opkomend voor de gewone man en vrouw, ik moet zeggen, het staat je goed.
Hoe leuk ik je ook vind, haat en liefde liggen voor mij bij jou te dicht bij elkaar. In de schoonmaak wordt het ongelijk van jouw partij iedere dag bewezen, alle nationaliteiten, religies en ideologieën strijden daar samen in de vakbond voor een betere toekomst. Bijvoorbeeld op de Uithof in Utrecht. Daar werken Freek (in de bibliotheek) en Fatima (in het Hugo Kruytgebouw). In de strijd voor een betere CAO kwamen zij naar iedere bijeenkomst en iedere actie. Toen Freek twijfelde over een actie, was het Fatima die belde en Freek die vervolgens op kwam dagen: "je laat me toch niet in de steek he, Freek".

Nu Fatima ziek is, houdt Freek een oogje in het zeil, voor als zij weer terugkomt op het werk, zodat ze geen problemen krijgt, want ziek zijn in de schoonmaak is niet makkelijk. Op haar eerste dag zal Freek 's morgens op haar wachten bij de deur van haar werk. "Als ik dat niet doe, ben ik met al die vakbondspraatjes geen knip voor de neus waard", aldus Freek. Solidariteit.

Over zelfverrijking gesproken

Bij die actie waar Fatima Freek mee naar toe nam, zagen ze de zelfverrijking vertaald in de kapitale villa's van de schoonmaaktop. Ze brachten daar een bezoekje tijdens de miljonairstour van FNV Bondgenoten en lichtten per flyer ook nog even de buren in. Zelfverrijking van de top is de schoonmaker niet vreemd. Zo zit in de nieuwe CAO de eindejaarsuitkering verwerkt in het uurloon, in de oude CAO kreeg je die uitkering in zijn geheel in december. De vier maanden tussen de oude en de nieuwe CAO weigeren die schoonmaakbazen nu uit te keren, meer dan honderd euro per fulltimer. Als extraatje werd er ook nog even met het saldo verlofuren gesjoemeld. Bij de vakbond van schoonmakers noemen we dat overigens geen zelfverrijking, maar gewoon stelen. Een Balkenendenorm zou ook daar geen kwaad kunnen.

Fleur, in Vrij Nederland zei je op 8 maart 2008 naar aanleiding van het ouderendebat, er voortaan "wat meer liefde in te gooien". Doe dat, door voortaan niet alleen Freek proberen te vertegenwoordigen, maar ook Fatima en ga weg bij Wilders, je verdient beter. Heb je trouwens een vriend?

Klik hier