Commentaar 122 - 21 juni 2009
Die vrijheid is slavernij
Sjarrel Massop
De verkiezingen voor het Europese parlement hebben de sociaal-democraten een grote klap en (ultra)rechts een grote overwinning bezorgd. Wilders' Partij van de Vrijheid kwam niet geheel onverwacht als grote winnaar uit de bus. Alle collega-fractievoorzitters, geen enkele uitgezonderd, feliciteerden hem. Gemeend kon het niet zijn. En daardoor liep de geloofwaardigheid van de Nederlandse politiek nog meer schade op.
De partijen speelden de oud-VVD'er op een geweldige manier in de kaart. Dom van toch zulke ervaren politici. Buiten de veilige haven van het parlement met afgebakende fatsoensregels leggen ze het af tegen rasopportunisten als Wilders.
Condoleances
Handig maakte Wilders met quasi retoriek gebruik van de hem geboden gelegenheid. Het was scoren voor open doel. Met veel aplomb toog hij ten strijde en won vervolgens glansrijk het debat. De evaluatie ging niet over welke inhoud dan ook, zodat hij gretig het 'cordon sanitair' op tafel kon leggen. De politici kwamen er niet uit en dat was logisch en verklaarbaar. Dat krijg je ervan als je een overwinnaar feliciteert en vervolgens moet uitleggen dat je daar niet mee wilt samenwerken. Het vertrouwen van kiezers, 'het volk', win je als je consequent bent. Dat lukt niet met een politieke blunder van dit formaat. De geloofwaardigheid was gebaat geweest met plechtige condoleances aan het Nederlandse volk.
Solidariteit
De uitspraak "Vrijheid is slavernij" is van George Orwell in zijn geweldige boek "1984". Hij bespreekt daarin het totalitarisme, een systeem waarin machthebbers en volksverlakkers zwaar beladen termen als 'vrijheid' manipuleren en willekeurig een andere inhoud geven. Blinde volgzaamheid aan een demagoog leidt dan tot de vervorming van vrijheid in slavernij. Orwell beschrijft dat macht in verkeerde handen juist het omgekeerde tot gevolg heeft van wat de heersers pretenderen en beweren.
Wilders' partij pretendeert vrijheid te brengen. Vrijheid heeft voor mij veel te maken met tolerantie, respect, mensen in hun waarde laten. Juist dat is wat Wilders aan zijn laars lapt. Grote delen van de Nederlandse bevolking worden door hem en zijn partij uitgesloten van het maatschappelijk proces. Zijn vrijheid reikt niet veel verder dan zijn persoonlijke vrijheid om te mogen zeggen wat hij denkt. En wat hij denkt, deugt niet. Wat Wilders absoluut niet toont, is respect voor medemensen, tolerantie ten opzichte van andersdenkenden, compassie met sociaal kwetsbaren. Kortom, het ontbreekt hem aan solidariteit, de absolute voorwaarde voor elke vorm van vrijheid.
Geen betere wereld
Het is voor mij meer dan duidelijk dat Wilders niet kan waarmaken wat hij uitkraamt, maar dat ook helemaal niet wil. Nergens uit zijn politiek programma blijkt dat hij streeft naar een betere wereld. Nooit stelt hij zijn standpunten publiekelijk ter discussie. Als het politiek moeilijk wordt, loopt hij weg. Mocht het hem onverwijld toch lukken zijn magere programma uit te voeren, dan ben ik zeker niet gerust op de uitkomst. "Vrijheid is slavernij" komt dan erg dichtbij.
|