welkom
commentaren
Solidariteit

Commentaar 150 - 18 juli 2010

Laat de rijken ...

Willem Dekker

"Hebben jullie wel eens een 'bummer' op de werkvloer gezien?", vroeg Mohammed aan zijn collega's tijdens een vakbondsvergadering voor schoonmakers van het UWV te Amsterdam. Niemand had er ooit één gezien, nu was hij er bijna dagelijks, de leidinggevende van hun normale leidinggevende.

Dat was nadat ze waren overgegaan tot iets wat schoonmaakbedrijf ISS een 'wilde staking' noemt en FNV Bondgenoten 'werkoverleg'. De werkdruk was verhoogd, de schoonmakers bleven zitten in de opkomstruimte. "Zie je wel, ze zijn bang voor ons."

Ondergronds

Het was niet de enige werkonderbreking van schoonmakers na afloop van de negen weken durende staking en zeker niet de laatste. In onder andere Lelystad, Rotterdam en Heerlen gebeurde het ook. De voorhoede van schoonmakend Nederland heeft de smaak te pakken.
Om te zorgen dat die andere tienduizenden schoonmakers in Nederland ook kunnen proeven van de macht van het collectief, zijn de leiders van deze beweging samen met de organizers van FNV Bondgenoten druk in de weer om te verbreden. De Vakbond van Schoonmakers gaat ondergronds, vaak letterlijk, want schoonmakers houden nu eenmaal vaak pauze in de kelders. Even geen grote acties en demonstraties, maar nieuwe gebouwen bezoeken, de gemeenschappen betrekken. De boodschap van zelforganisatie verkondigen en nieuwe leden inschrijven. "Nooit meer onzichtbaar!", maar nu even wel, om te bouwen aan de basis en vooral goed te luisteren naar de mensen.

Ondergronds gaan, is een belangrijk onderdeel van de strategie van de Vakbond van Schoonmakers, FNV Bondgenoten. Het is de beginfase van het volgende actietraject. De schoonmakers gaan namelijk nooit een gevecht aan, zonder dat ze weten dat ze dat kunnen winnen. Pas als ze sterk genoeg zijn, treden ze in de openbaarheid.
Daarvoor moet eerst een brede basis gelegd worden onder de mensen. Breder dan de huidige basis, opgebouwd voor en tijdens de staking van afgelopen februari, maart en april. Nieuwe contacten worden gelegd, nieuwe gebouwen in kaart gebracht, maar bovenal wordt er geluisterd. Wat vinden de mensen belangrijk, waarop kunnen de schoonmakers zich zelf organiseren? Daarbij zoeken organizers en kaderleden naar issues, die Breed gedragen en Oplosbaar zijn, Nu spelen en Diep gevoeld worden, oftewel BOND.

Verkiezingsuitslag

Ondergronds gaan, onzichtbaar worden, dat zouden meer mensen moeten doen. Ook ik had een kater van de verkiezingsuitslag, niet zo erg als van de WK finale, maar hier zit je niet op te wachten. Sjaak van der Velden zet het treffend neer in het vorige commentaar op deze webzine: "Terwijl de 'oude' partijen vooral een economische discussie voerden, riep Geert af en toe iets over massa-immigratie en haalde bijna net zoveel zetels als SP en GroenLinks samen." Nadat het neoliberalisme voor de ogen van iedereen na een dubbele flikflak keihard op z'n bek ging, hebben we ze hier in Nederland met z'n allen weer in het zadel gehesen en maken we ons op voor de striptease van onze verzorgingsstaat.

Terwijl parlementair links totaal niet heeft kunnen profiteren van de crisis van het neoliberalisme, zat ik niet zo heel lang geleden weer eens bij dat andere links, mijn links, klein links, in een donker zaaltje, terwijl het zonnetje buiten heerlijk scheen, de terrassen zaten vol arbeiders (al snel zat ik er ook). "Wij gaan de crisis niet betalen", was het idee van de bijeenkomst, of "laat de rijken de crisis betalen". Maar laten we eerlijk zijn, wij gaan deze crisis gewoon betalen met z'n allen, rechtsom of heel erg rechtsom. Ik zie op dit moment geen hoopgevende beweging die dat gaat tegenhouden. Laat de rijken ... daarom maar eventjes met rust, we zijn er niet klaar voor. Als het aan mij ligt, voorlopig geen demonstraties, geen acties, geen bijeenkomsten rond onhaalbare doelstellingen, geen grote woorden in kleine zalen.

Het neoliberalisme is in crisis en in Nederland wordt de VVD de grootste. Dat slaat nergens op en is volgens mij sowieso een vrijbrief om even een tijdje geen actie te voeren. Maar gebruik die tijd nuttig en volg de schoonmakers, ga ondergronds, dan zijn we er klaar voor als Wilders straks echt de grootste is.

Klik hier