welkom
commentaren
Solidariteit

Solidariteit - commentaar 283 - 23 augustus 2015

Uit die luie stoel!

Rob Lubbersen

Ha! Dat wordt een hete herfst! Omdat we dat leuk en lekker vinden? Ja, ook. Maar vooral, omdat het hard nodig is. De hoogste tijd om de Heren en enkele Dame in Den Haag te laten weten dat de maat vol is. We pikken het niet meer, zogezegd. We willen goeie zorg, fatsoenlijke cao's en een eerlijk pensioen. En daar zullen we onze luie stoel voor uitkomen.

Nederland is één van de rijkste landen in de wereld. Laatst werd er op een regenachtige zondagmiddag nog ergens in een ouwe sok vijf miljard euro gevonden. Tegelijkertijd worden miljarden bezuinigd. Wordt een groot deel van de zorg afgebroken. Honderdduizenden mensen die zorg nodig hebben, raken die zorg kwijt, omdat ze ouder worden, psychische problemen of een handicap hebben.

Red de Zorg

Tienduizenden mensen die in de zorg werken, verliezen hun baan of hun inkomen. Volgens Rutte kan het niet anders. Gelooft u die Rutte, die van de gebroken verkiezingsbeloften, weetuwel, nog op zijn woord? Op 19 juni van dit jaar werden 700.000 handtekeningen aangeboden aan zijn staatssecretaris Van Rijn, die van het persoonsgebondenbudget (PGB), weetuwel. Die handtekeningen stonden onder de petitie "Red de Zorg". In zes weken opgehaald door mensen van de FNV en het CNV. Die bonden organiseren nu een manifestatie met hetzelfde motto. Op 12 september op het Damrak in Amsterdam. Zo nodig zorgen ze voor gratis vervoer. Dus: haal die handtekening van papier en zet hem op straat. Meld je aan.

WIJ GEEN GOEDE ZORG
HUN GEEN RUST OP STRAAT

Cao

Na jaren op de nullijn wil het overheidspersoneel er een paar centen bij. En dan niet als een sigaar uit eigen doos. Niet door de eigen pensioenopbouw te plunderen. De FNV geeft aan die mensen een stem. Andere bonden hebben zich tot nu toe laten intimideren. Plasterk heeft namelijk gedreigd de sigaar een heel andere bestemming te geven. Volgens de FNV kan het anders. Volgens Plasterk kan het niet anders. Gelooft u die Plasterk, die pas nog zijn excuses moest aanbieden vanwege een jokje over de werkwijze van zijn geheime dienst de AIVD, waar hij ook de baas van is?
Volgens Plasterk is er niet meer loonruimte voor ambtenaren. Volgens de FNV is het zo dat waar een wil is ook een weg is. Bij de andere bonden moeten de leden zich nog uitspreken. Hopelijk keren die dan nog halverwege. Hoe dan ook, binnenkort komen naast de politie-agenten duizenden andere ambtenaren in actie. Buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers, met als mogelijk motto

WIJ GEEN FATSOENLIJKE CAO
HUN GEEN ARBEID

Pensioen

Tsja, dan zijn er nog de pensionada's en de pensionado's. Die kortweg gezamenlijk wel de nada's genoemd mogen worden. Sinds de crisis van 2008 zitten zij niet op de nullijn, maar op de minlijn. Qua koopkracht hebben ze al zo'n 15 tot 20 procent ingeleverd. En volgens de verwachtingen gaan ze komend jaar wederom in de achteruit. Volgens Asscher gaat de regering daar wat aan doen. Maar is die Asscher niet hele goeie vriendjes met die, weetuwel Rutte en Plasterk? Dat schept weinig vertrouwen. Daarom is het heel goed dat er steeds meer stemmen opgaan, in ieder geval binnen de FNV, om dit najaar of deze winter in beweging te komen voor minimaal koopkrachthandhaving in 2016. Dus, ouwetjes: op 12 september de straat op voor het redden van jouw zorg, niet zeuren als je ex-collega's staken (sámen sta je sterk, weetjewel) en letten op elke mogelijkheid om de pensioenen en AOW op een behoorlijk niveau te houden.

WIJ GEEN EERLIJK PENSIOEN
HUN ALLEMAAL EEN OUWETJE IN HUN NEK

Klik hier