welkom
commentaren
Solidariteit

Solidariteit - Commentaar 424 - 3 januari 2021

Kwaad Bloed - een heerlijk boek

Rob Lubbersen *)

In de dankzij corona verlengde Kerstvakantie kán er weer tijd worden vrijgemaakt voor een goed boek. Laten we wel zijn: Netflix, Disney+ en je partner, daar raak je toch op een gegeven moment op uitgekeken. Net als op Pathé Thuis, Picl.nl en de poes. Een goed boek hoeft niet dik te zijn, maar het hier door mij aanbevolen werk is dat wél. Behoorlijk dik zelfs. Op de kop af 1.051 pagina's. Die verlengde Kerstvakantie komt dus goed uit!

Het gaat om Kwaad Bloed van Robert Galbraith. Alweer de vijfde detective in de serie met Cormoran Strike en zijn tot partner opgeklommen assistente Robin Ellacott. Detective? Op de flap staat thriller en dat klopt eveneens heel aardig. Literair meesterwerk had ook gekund. Achter het pseudoniem van Robert Galbraith gaat de begenadigde schrijfster van de Harry Potter boeken schuil die we kennen als J.K. Rowling. Maar daarover later meer.

Je zit erbij

De plot van Kwaad Bloed laat zich moeilijk navertellen zonder 'spoilers', zonder verklappers van wie, waarom, wanneer en waar 'iets' gedaan heeft. Het detectivebureau van Cormoran en Robin raakt betrokken bij een speurtocht naar de verdwijning van ene Margot, een huisarts, veertig jaar geleden. In een soepele stijl voert Galbraith/Rowling ons mee naar hun onderzoek en ontdekkingen. Met veel subliem beschreven details van locaties. En met heel herkenbaar neergepende gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen. Aan raak inlevingsvermogen geen gebrek.

Een klein 'neutraal' voorbeeld van de vertoonde schrijfkunst qua sfeer staat op pagina 1.036 als Cormoran en Robin bij de opdrachtgevers hun bevindingen uit de doeken komen doen: Nu kwam de tweede kat de kamer binnen. Ze keek naar de onverwacht grote groep mensen daar. Ze liep behoedzaam langs de leunstoelen, de poef en de bank, sprong op de vensterbank en ging daar met de rug naar hen toe zitten kijken naar de regendruppels die over het raam naar beneden gleden. Je zit erbij. En zo gaat dit het hele boek door. Weergaloos geschreven.

Boycot?

Hé, maar wacht eens even. Dit boek moesten we toch boycotten? Beter nog: verbranden! Het zou toch transfoob zijn? Bol staan van haat tegen transgenders, in het bijzonder tegen vrouwen die eens als man werden aangemerkt? Tsja, als je #RIPJKRowling (Rest In Peace J.K.Rowling) twittert, dan wel. Of als je The Daily Telegraph gelooft die als boodschap in Kwaad Bloed las: Vertrouw nooit een man in vrouwenkleren.

Overigens kon de recensent van The Guardian die boodschap in het boek almaar niet vinden. Nou ja, maar dan weten we toch van de journalisten Roelant Frijns en Kevyn Levie dat Rowling echt wel heel erg transfoob is en vol van transhaat. Het betoog van Roelant Frijns is bij Solidariteit al eerder besproken onder de titel stuitend in extra 222-1. Kevyn Levie heeft zijn duit in het zakje gedaan bij One World, waar onder andere The Daily Telegraph wordt aangehaald. Ehhh, nee, The Guardian wordt niet genoemd.

Lezen!

Het artikel van Kevyn Levie heeft als kop J.K. Rowling en de orde van de TERFS. Het is helaas een stuk dat in de Nederlandse dagelijkse Telegraaf niet zou misstaan. Met een verdraaid citaat en vol van verdachtmakingen. Eén voorbeeld: pal onder de kop begint de lead met Transgender personen zouden aan 'waanvoorstellingen lijden en zelfs proberen om het feminisme 'te koloniseren en ondermijnen. Dat zeggen TERF's: zelfbenoemde 'genderkritische feministen'. Zo krijg je toch stellig de indruk dat Rowling en haar (?) TERF's deze meningen zijn toegedaan. Veel verder in het artikel blijkt dat die 'kolonisering' stamt uit een boek van ene Janice Raymond .. uit 1979. En die 'waanvoorstelling' komt ook niet van Rowling, maar van Germaine Greer. Overigens is de term TERF (Trans Exclusionary Radical Feminists) evenmin een creatie van Rowling, maar een scheldwoord dat tégen haar wordt gebruikt.

Ach, het enige dat deugt aan het artikel van Kevyn Levie dat zijn z'n linkjes, waarvan de meest interessante die naar de verklaring van J.K. Rowling zelf is.
Enfin, mocht je toch besluiten Kwaad Bloed maar te verbranden, dan heb je daar in ieder geval met die 1.051 bladzijden enige tijd plezier van. Maar. Van. Lezen. Meer!

*) Mensen die hun geslacht anders ervaren dan hen bij de geboorte is toegekend, hebben recht op erkenning. Zij hebben recht op juridische, medische en psychologische voorzieningen bij de verwerkelijking van de identiteit die bij hen past. Scherpslijperij en een volstrekt infame en onredelijke bejegening van mensen met vragen, aarzelingen en bedenkingen zijn mijns inziens niet de beste manier om daaraan bij te dragen.

S symbool
Klik hier