welkom
extra
Solidariteit

Solidariteit loont

Overwinning van WAC

Ab de Wildt

Het Workers Advice Centre (WAC, MA'AN in het Arabisch) heeft mede dankzij nationale en internationale steun, ook van FNV Bondgenoten, een belangrijke overwinning gehaald. Deze jonge vakbond in Israël die Joodse en Arabische arbeiders organiseert, werd beschuldigd een "oneigenlijke relatie" te onderhouden met de linkse, politieke partij Organization for Democratic Action (ODA of DA'AM). Dat zou blijken uit een onderzoek van de Israëlische instantie die non-profit organisaties registreert. Dit 'Register' staat onder leiding van de als zeer rechts bekend staande Amiram Boget. Afgelopen januari moest deze Israëlische McCarthy zijn aanklacht intrekken.

Het is niet de eerste keer dat het Register WAC onder vuur neemt. Sinds 2001 worden pogingen ondernomen deze strijdbare bond uit te schakelen . Opvallend, omdat WAC 'zaken doet' met het Ministerie van Handel en Industrie en in de praktijk erkend wordt door arbeidsbureaus en ondernemers in overeenkomsten over werkgelegenheid.

Compliment

De terugtocht van het Register heeft heel wat moeite en tijd gekost. Volgens een rechterlijke uitspraak van 2004 zou WAC opgeheven moeten worden, omdat het niet volgens de eigen statuten zou werken en als dekmantel van ODA functioneerde om geldstromen naar deze partij door te sluizen. Een soort kritiek dat niet alleen WAC trof. Met name organisaties die sociaal-economische en culturele belangen van Arabische arbeiders behartigen worden door Israëlische autoriteiten gedwarsboomd.

Na maandenlange onderhandelingen met vertegenwoordigers van WAC moest het Register diep door de knieën en WAC complimenteren met de mededeling dat "niemand het positieve vakbondswerk zou willen beëindigen". Dat de boeken gecontroleerd zullen worden door een accountant die met instemming van WAC aangesteld wordt, ziet coördinator Assaf Adiv met het volste vertrouwen tegemoet. "Daarmee zal een positief einde komen aan het gevecht om ons recht van bestaan. Wij zijn immers een open organisatie, toegankelijk voor iedereen, onafhankelijk van nationaliteit, geslacht, religie of politieke organisatie en hebben niets te verbergen. Dat is ook erkend in de brede ondersteuning in binnen- en buitenland van vakcentrales, vakbonden, non-profit en politieke organisaties en vele Israëlische en Arabische groepen en personen. Dank voor de betuigde solidariteit die ons gesterkt heeft."

Zie www.workersadvicecenter.org voor meer informatie.