welkom
extra
Solidariteit

Werken tot je dood of genieten van het late leven

Donnerwetter!!!

Rob Lubbersen

"Het hele jaar op de camping. Dat gaat vervelen. Zeker als het twee dagen achter elkaar regent." Aldus Piet Hein. Piet Hein? Donner! Piet Hein Donner. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In een populaire poging om ons ook na onze vijfenzestigste verjaardag aan het werk te houden.

Het is erg in de mode om te waarschuwen voor de 'grote vergrijzing'. Als we niet uitkijken, dan loopt straks de economie en ons sociale stelsel compleet vast. Bij gebrek aan personeel. Dé oplossing voor dit probleem is: langer blijven werken. Niks pensioen op je 65ste. Al helemaal niet meer vutten. Over tien jaar weet niemand nog dat vutten ooit stond voor 'vervroegd uittreden'. En dat het kon!

Een druilerig gevoel

Werken tot je bijna dood bent en waarom niet tót je dood, dat wordt het devies. Dat klinkt niet lekker: werken tot je dood. Daarom verzinnen sommige mensen hele positieve redenen om maar niet te hoeven stoppen met werken. Piet Hein Donner is er zo één. In een interview met het Algemeen Dagblad zei hij dus "Het hele jaar op de camping. Dat gaat vervelen. Zeker als het twee dagen achter elkaar regent." Je ziet de woorden uit zijn zuinige mondje druipen. Camping. Verveling. Regen. Je krijgt op slag een druilerig gevoel. "Laat mij maar werken!", ben je geneigd te roepen. Of toch niet?

Onweer

Piet Hein Donner. Zou onze schakende zeeheld zelf eigenlijk wel eens gekampeerd hebben? Het valt te betwijfelen. Een pensionnetje in Limburg lijkt meer op zijn weg te liggen. Maar goed, hij schat dus in dat 'gewone mensen' na hun pensionering de rest van hun leven gaan kamperen. Als dat al zo zou zijn, wat is daar dan eigenlijk mis mee? Kamperen is een heerlijke bezigheid en hele volksstammen kunnen dat héél lang volhouden. Het hoeft ook zeker niet op één plaats. Dreigt er een buitje, dan kún je verkassen. Maar veel mensen vinden een buitje op zijn tijd helemaal niet erg. Je sluit je tent af en je gaat naar een museum. Of de kroeg. En als je met zijn tweeën bent, dan sluit je ook de tent, maar dan blijf je er juist in en,+ terwijl het buiten donnerwettert en de regen op je tentdoek klettert, doe je samen ontzettend fijne dingen. Niet iedereen is na zijn zestigste uitgedroogd, meneer Donner.

Leuk en nuttig

Gaat iedereen na zijn pensioen maar een beetje lui en onnozel kamperen? Het is niet wat ik om me heen zie. Ik ken ze wel. Jaap zat flink wat van zijn vrije tijd op de camping. Tennissen, kletsen, biljarten. Met ouwetjes die elkaar zoet houden. Maar ook tuinieren. Voor het eerst van hun leven in de natuur. En Marjolein. Na te zijn gestopt met werken, zit ze de helft van het jaar in een huisje in Griekenland. Met haar man. De andere helft van het jaar gaan ze veel op pad en verlenen ze hand en spandiensten aan vrienden en kennissen. De laatste keer dat ik ze tegenkwam, hadden ze net een avondje oppas gespeeld. Eindelijk gelukkig! Trees doet bijna niet anders dan oppassen. Op haar kleinkinderen. En bridgen, dat ook. Hans maakte vroeger een krantje, dat doet hij nu nog. En hij is inmiddels bijna klaar met een proefschrift. Dat wordt dadelijk pensionado doctor Hans. Krijn dan. Die reist aardig wat af. Maar is vastbesloten om weer politiek actief te worden. Het zal wel GroenLinks worden, meneer Donner, en niet het CDA. En Frans. Handig met zijn handen. Als hij even niet bezig is met zijn Hobby Met Een Hoofdletter, namelijk Fotograferen, dan klust ie in de buurt waar het maar nodig is.
Allemaal mensen die hard hebben moeten werken. Die nu leuke en nuttige dingen doen. En als je ze ziet: stuk voor stuk twintig jaar jonger!

Peulendopper

Piet Hein Donner. Een tentje in de regen op een verder verlaten veld… Blijf daar van af. Dat is van ons. Stop toch met die zogenaamd populaire praatjes vanaf je Haagse pluche over zaken waar je geen benul van hebt.. Zeg in plaats daarvan waar het je werkelijk om gaat als peulendopper van industriëlen, bankiers en verzekeraars. Heb het over de angst voor stijgende lonen vanwege schaarste op de arbeidsmarkt. Over de klassieke wens van kapitaalbezitters om het arbeidsleger groot, daarmee de lonen laag en de winsten hoog te houden. En over de miljarden die je vrinden van de fondsen in hun zak houden als ze hun klanten en spaarders pas op latere leeftijd hoeven uit te keren. Wees eerlijk!
Vergrijzing, daar komen we samen wel uit. Daar hebben we geen adviezen van aanmatigende mannetjes bij nodig. Donnerwetter!!!