welkom
extra
Solidariteit

'Union busting' door Duits schoonmaakbedrijf Menke

Internationale bondsactie

Dirk Kloosterboer

"Wij beschouwen uw gedrag als schending van uw loyaliteitsplichten tegenover ons en maken u erop attent dat u met uw gedrag de klantenrelaties massaal stoort. U brengt met uw gedrag het voortbestaan van de opdracht en zodoende banen van alle medewerkers van de firma Menke in gevaar", aldus een brief van een Duits schoonmaakbedrijf aan één van zijn schoonmakers.

De schoonmakers voeren actie tegen onderbetaling en andere misstanden bij Menke, een bedrijf dat onder meer werkt voor Center Parks. Bij de acties zijn folders uitgedeeld aan vakantievierders en is een stel hersens aangeboden aan de directie van Center Parks. "Als je de misstanden bij Menke al zes maanden toelaat, dan kun je een stel nieuwe hersens gebruiken en die komen wij brengen!", aldus schoonmaakster Sonja Kippes.

Opdrachtgever Center Parcs

Menke weet niet wat het aanmoet met deze acties. In de bovengenoemde brief werd de betrokken schoonmaker strikte geheimhouding opgelegd over alles wat met de firma Menke te maken heeft, op straffe van 4.500 euro boete. Ook moest de schoonmaker klikken over collega's.
Het blijft niet bij dreigen, zo heeft Menke verschillende vakbondsactivisten ontslagen of met verlof gestuurd. Leidinggevenden bespioneren actievoerders, schrijven hun namen op en maken foto's van ze. Op de werkvloer worden ze uitgescholden. De arbeidsverhoudingen bij Menke zijn middeleeuws, aldus bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten.
Deze opsteling komt voort uit een hiërarchische, patriarchale bedrijfscultuur. "Ze zijn er altijd mee weg gekomen. Dit is de eerste keer dat ze zes maanden lang gek worden gemaakt door acties en ze weten zich geen houding te geven", aldus Meyer (inmiddels duren de acties al acht maanden).
Wel is hij verbaasd dat opdrachtgever Center Parks na al die tijd nog steeds niet heeft ingegrepen bij schoonmaakbedrijf Menke, ook al claimt het recreatiebedrijf dat elke actie duizenden euro's kost aan imagoschade. Mogelijk heeft Center Parks een bulkcontract met Menke met een interessante korting.

Meyer werkt samen met de Amerikaanse vakbond SEIU, die veel succes heeft met het organiseren van schoonmakers. Ook is er samenwerking met de Duitse vakbond IG BAU om gelijktijdig misstanden bij Menke in Duitsland aan te pakken. Onlangs zijn ze samen met de Franse CFDT en de Uni Global Union naar Parijs gegaan om de eigenaar van Center Parcs over te halen zich in het conflict te mengen. "Ik heb de indruk dat de positie van Menke aan het wankelen is, maar het kan net zo goed nog zes maanden duren. Hoe dan ook gaan we door tot we hebben gewonnen."

Stuur een solidariteitskaart via:
www.fnvbondgenoten.nl/fnvbondgenoten/e-cards/support_cleaners_centerparcs