welkom
extra
Solidariteit

Medisch Comité Nederland Vietnam organiseert reis

Op naar Vietnam!

Rob Lubbersen

Heden

Vietnam is een Socialistische Republiek. Daar zijn er niet al te veel meer van dezer dagen. Hoe socialistisch is Vietnam eigenlijk nog? Vanaf midden jaren tachtig vorige eeuw heeft het land aansluiting gezocht bij de wereldmarkt. Net als in China heeft er daarna een enorme economische groei plaatsgevonden. Anders dan in China zijn de verschillen tussen arm en rijk niet tot gigantische hoogten opgelopen.
Nog niet.
Maar hoe lang houdt dit stand nu particulier initiatief steeds mee wordt aangemoedigd? Is de Communistische Partij van Vietnam een garantie voor vrijheid, gelijkheid en broederschap? Het is er wel de enige politieke partij ....
Wat merk je van dit alles in het land zelf?

Verleden

In de jaren vijftig van de vorige eeuw voerde Vietnam een bevrijdingsoorlog tegen Frankrijk. Die werd gewonnen. In de jaren zestig en zeventig jaren vocht Vietnam met de Verenigde Staten van Amerika. De Amerikanen gooiden meer bommen op Vietnam dan in de Tweede Wereldoorlog op Duitsland. Met chemicaliën zoals 'Agent Orange' werden grote delen van het bosrijke land ontbladerd en duizenden mensen vergiftigd tot in hun nageslacht. De oorlog kostte circa 2,5 miljoen Vietnamezen het leven. Maar in 1975 werd Amerika definitief verslagen.
Wat zie je nu nog terug van de Franse tijd, de Amerikaanse periode en de bevrijdingsstrijd?

Hulp

De Vietnamoorlog was aanleiding voor een wereldwijde solidariteitsbeweging met het Vietnamese volk. In Nederland nam het Medisch Comité Nederland Vietnam (MCNV) vanaf 1968 een prominente positie in. Giro 1090400. Met medicijnen werd de bevrijdingsstrijd ondersteund. Na 1975 hielp het MCNV bij de opbouw van de gezondheidszorg. Met klinieken, medische opleidingen en campagnes tegen malaria, knokkelkoorts en tuberculose. In ruim veertig jaar werden tientallen miljoenen geïnvesteerd. Het MCNV investeert nog steeds.
Wie ziet niet graag met eigen ogen wat er - met zijn of haar donaties - tot stand is gebracht?

Natuur. Cultuur. Mensen

Ondanks alle verwoestingen staat Vietnam te boek als een toeristisch paradijs. Met indrukwekkend natuurschoon in jungles en bergstreken. Met prachtige baaien en stranden. Vietnam is een land met een rijke historie. Met een verfijnde cultuur. Met tempels, paleizen en stadsarchitectuur. Een land met bijna 90 miljoen mensen. Waarvan men zegt dat ze vriendelijk zijn en gastvrij. IJverig en volhardend. Waarvan anderen soms zeggen dat ze arrogant zijn en hebberig.
Wie wil zich niet verdiepen in een land met zo'n heden en met zo'n verleden? En zijn eigen oordeel vormen?

Reis

Het MCNV stelt belangstellenden in staat nader kennis te maken met Vietnam. In Vietnam. In april 2012 kunnen ongeveer twintig mensen mee met een reis. Van drie weken. Een reis met aandacht voor alle toeristische bezienswaardigheden, maar ook voor de geschiedenis, de huidige situatie en de humanitaire projecten die de afgelopen vier decennia zijn gerealiseerd. Een reis waarbij je heel dicht bij de 'gewone' Vietnamezen komt. Kosten: rond de 2.500 euro.

Logo MCNV Meer informatie: Medisch Comité Nederland Vietnam (MCNV), Weteringschans 32, 1017 SH Amsterdam. Telefoon: 020-6270411. Email: Website: www.mcnv.nl