welkom
extra
Solidariteit

Overpeinzingen op een zondagmorgen (3)

September oogstmaand

Ab de Wildt

Zowel boeren als politici willen oogsten. In september zijn de boeren weer druk om wat ze gezaaid, verzorgd, bespoten en vooral gepland hebben van het land te halen. September oogstmaand. De resultaten van deze oogst zijn afhankelijk van collega-boeren, hobbyboeren, concurrentboeren, buurboeren en buitenlandboeren. Of ze ervan kunnen leven, maakt 'de markt' uit. De prijzen zijn goed, de prijzen zijn slecht, voedsel is schaars of wordt doorgedraaid, het maakt voor de consument hier of elders niet uit, omdat zij uiteindelijk de rekening betalen.

Aanstaande september is ook oogstmaand voor de politici. Zij willen oogsten wat de spindoctors bedacht hebben. Wat ze vooral oogsten, zijn zetels. Een zetelwaarde wordt door de markt bepaald. Tot nu toe steeg de waarde van een zetel, omdat de politici dat zelf konden bepalen. Zetel weg, om welke reden dan ook, daarna wacht een fantastisch vangnet. Een uitkering of baan bij overheid of bedrijfsleven. Of je jong bent of oud maakt in dit geval geen verschil. Van een ongewild werkloze politicus heb ik nog nooit gehoord of gelezen.

Stemmen

Wat politici ook proberen te oogsten, zijn stemmen. Nu associeer ik stemmen met geluid. Een zangstem, radiostem, spreekstem, telefoonstem, maar in dit geval betekent stemmen: voeten. Stemmers lopen weg bij de ene partij en stappen naar een andere partij. Stemmen worden verleid met petjes, ballonnen, pennen, zaklampjes en ander prullaria in winkelcentra. Zeg maar de kralen en spiegeltjes die de VOC mentaliteit al eeuwen kenmerkt. Zonder uitzondering gemaakt door kleine kinderhanden in verre landen, ongeacht de prediking dat er inheemse waar gekocht moet worden. Nog even en dan wordt ons uitgelegd dat we een bepaald cirkeltje volgens bepaalde regels en op een bepaalde dag op een bepaalde tijd rood moeten maken. Houd je je daar niet aan, dan eigen schuld dikke bult.

Prachtige documenten worden geschreven met even prachtige namen. Iedereen, En nu vooruit, Nederland sterker en socialer, Groene kansen voor Nederland, Hun Brussel Ons Nederland, Lief voor jou en ga zo maar door. Ze zouden je toch zomaar kunnen verleiden al deze titels. Behalve dan het bekrompen en uitsluitende geval dat een tegenstelling tussen hun en ons benadrukt.
Ook in Zuid Europa zijn de arbeiders en arbeidsters de dupe van het graaien, goedgekeurd door de regeringen aldaar, van Lehman Brothers, Barclays, Deutsche Bank en ABN.
Het maakt niet uit of je door de kat of de hond gebeten wordt als consument van deze prachttitels. Zetels verschuiven, politici komen en denken aan een lonkende toekomst en gaan. Ze houden er hooguit een geknakt ego aan over met een lonkende toekomst.

Met de voeten

De consument wil van dit alles de rekening niet meer betalen.
Wij stemmen met onze voeten en gaan in september de straat op en laten zien dat we al deze onzin beu zijn. Prachtige leuzen, maar er zijn ook andere. Bijvoorbeeld, laat de banken hun aandelenkapitaal uitbreiden met 100 procent, zodat ze niet meer met onze centen kunnen gokken - verlaag de ratio van eigen geld en geld waarmee ze kunnen rotzooien - maximeer de winst van de grote bedrijven - maximaliseer de inkomens van de grootverdieners op drie of vier keer het modale inkomen - stop en draai terug de privatiseringen van publieke diensten zoals gas, water, licht, wonen en vervoer. Bedenk daarbij 'kan niet, is wil niet'. Dan wordt September onze oogstmaand.