welkom
extra
Solidariteit

Oproep - help het IISG!

Herken vakbondsfoto's!

Rob Lubbersen

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) is wereldvermaard. Het staat in Amsterdam en heeft een goede reputatie over de gehele aardbol. Er worden onderzoeken gedaan naar allerlei sociale zaken. Een voorbeeld daarvan is een onderzoek naar de geschiedenis van internationale arbeidsverhoudingen. Momenteel is een grootscheeps project gaande dat zich richt op die arbeidsverhoudingen in de periode 1500 - 2000.

Daarnaast heeft het IISG een gigantische collectie boeken, tijdschriften, dossiers, affiches, vaandels, speldjes, foto's die allemaal te maken hebben met arbeidersstrijd en vakbeweging. Dat gaat van een door Karl Marx handgeschreven velletje voor het Communistisch Manifest tot een verslag van de diefstal van een deel van de Trotski-collectie door geheime agenten van Stalin. De archieven van Bakunin, Domela Nieuwenhuis en Joop den Uyl en tal van andere socialisten en vakbondsactivisten tref je eveneens aan.

Onderschrift

Maar er zijn dus ook foto's.
Foto's?
Ja foto's. Duizenden, tienduizenden. En het vervelende is dat nu van heel veel foto's niet meer precies te achterhalen is waar, wanneer, waarom, door wie of van wie ze zijn genomen. Daar wil het IISG wat aan doen! En daar kun je, lezer of lezeres, misschien bij helpen!
Als beginnetje heeft het IISG zo'n driehonderd foto's uit de Nederlandse vakbondshistorie op internet gezet. Bekijk de foto's en weet je er wat van: geef dat dan door.
Ha! Dat bekijken van die driehonderd foto's is nog niet zo simpel. Privacy, techniek en dat soort dingen.
Maar het kan! En het is zelfs mogelijk om bij elke foto een bijschrift of commentaar te leveren. Wie die moeite wil nemen en misschien zichzelf of kameraden terug wil zien die raad ik aan contact op te nemen met Frank de Jong () of Eric de Ruijter (). Deze medewerkers van het IISG kunnen je dan verder op weg helpen.

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Cruquiusweg 31
1091 AT Amsterdam
Tel. 020-6685866
socialhistory.org/nl

Logo en afbeeldingen IISG