welkom
extra
Solidariteit

Petitie met steun van LabourStart

Politie in Israël houdt Palestijnse arbeiders eronder

Nir Hasson 1

Terwijl de afgelopen weken het Israëlische leger huishield in Gaza, kwam de politie in Israël in actie tegen Palestijnse arbeiders op de Westelijke Jordaanoever. Vakbond Workers' Advice Center-MAAN steunde hun verzet en bracht een petitie uit die LabourStart wereldwijd verspreidde: "Israëls politie helpt Joodse werkgevers stakingen te breken op de West Bank". 2

De petitie laat zien hoe Arabische arbeiders door de politie in opdracht van de werkgevers geïntimideerd worden, wanneer ze zich in een vakbond organiseren.

Ontslag spreekbuis arbeiderscomité

"Het politiedistrict van Judea en Samaria wordt soms door Joodse werkgevers op de West Bank ingezet om pogingen van Palestijnse arbeiders tegen te gaan die hun arbeidsomstandigheden willen verbeteren", aldus een petitie die maandag 15 september 2014 is overhandigd aan de Hoge Raad van Justitie.
De petitie werd, met steun van het Workers' Advice Center-MAAN, aangeboden door Hatem Abu Ziadeh, 44 jaar, inwoner van Bir Zeit. Abu Ziadeh werkt al jaren bij de Tzarfati Garage, een groot auto-service centrum in de industriële zone Mishor Adumim vlakbij Jeruzalem. Net als veel werkgevers van Palestijnse arbeiders voorzagen de garagebazen niet in sociale voorzieningen voor de daar werkzame arbeiders. In de afgelopen vijftien maanden was Abu Ziadeh spreekbuis van een arbeiderscomité dat met hulp van de vakbond MAAN werd opgezet, om over betere arbeidsvoorwaarden te onderhandelen.

Toen de garage-eigenaars probeerden Abu Ziadeh te ontslaan, wendde MAAN zich tot het Hof van Arbeid van Jeruzalem. Dat Hof droeg anderhalve maand geleden de eigenaars op het ontslag van Abu Ziadeh ongedaan te maken en verder te onderhandelen met de arbeiders.
De volgende dag deden de garage-eigenaars aangifte tegen Abu Ziadeh bij de politie van het district Judea en Samaria, omdat hij andere arbeiders zou hebben bedreigd. Abu Ziadeh werd beschouwd als een veiligheidsrisico, omdat hij een voertuig van het Israëlische Leger had beschadigd waaraan in de garage werd gewerkt.

Foto Arbeiders Garage Tzarfati
Arbeiders Garage Tzarfati, in hun midden Assaf Adiv, bestuurder vakbond Workers Advice Center-MAAN.

Schrikbewind

Abu Ziadeh werd opgeroepen voor ondervraging op het politiebureau van Ma'aleh Adumim en vrijgelaten op een borgtocht van duizend shekel (276 dollar). Zijn vergunning voor toegang tot de industriële zone werd ingenomen, waardoor hij niet meer naar zijn werk kon. In een verzoekschrift van advocaat Smadar Ben-Natan staat: "Het intrekken van de werkvergunning van betrokkene maakt deel uit van een schrikbewind dat hangt boven de hoofden van Palestijnse arbeiders die werken in Israël en de nederzettingen."
Als antwoord op Abu Ziadeh's ontslag kondigden de arbeiders een arbeidsconflict af en gingen daarna in staking. Toen een vertegenwoordiger van de vakbond bij de politie kwam klagen, werd hij gearresteerd voor ondervraging.
MAAN stelt dat de inschakeling van de politie om te intimideren, vaak plaatsvindt. Bestuurder van MAAN, Assaf Adiv, zegt: "We klagen al jarenlang over het feit dat werkvergunningen worden gebruikt als knuppels tegen de arbeiders die van die vergunning afhankelijk zijn. Werkgevers hebben zo een snelle oplossing. In plaats van een arbeider te antwoorden of de discussie aan te gaan, stappen ze simpelweg naar de politie, geven hem aan en vanaf dat moment heeft hij een jaar of twee nodig om van dat 'brandmerk' af te komen. Zonder reden en zonder dat hij zijn situatie kan uitleggen."

Garage-manager Morris Tzarfati weigert te reageren: "Schrijf maar wat je wilt", zei hij.
De politie verklaarde: "De verdachte werd ondervraagd op verdenking van bedreiging en het veroorzaken van schade aan eigendom van het Israëlische leger. Na onderzoek is de zaak doorgegeven aan de militaire autoriteiten. Het antwoord van de staat op de petitie, ingediend bij de Hoge Raad van Justitie, zal worden verstrekt door de Openbare Aanklager."


1 Artikel in Ha'aretz, toonaangevend Engelstalige website over Israël en het Midden-Oosten, titel: Petition: Israel Police used to help Jewish employers break strikes in West Bank - 16 september 2014. Vertaling en bewerking: Rob Lubbersen. (terug)
2 Labourstart ondersteunt Palestijnse vakbonden in Israël in het algemeen en deze actie van het Workers' Advice Centrum MAAN in het bijzonder. Via labourstart.org kan de petitie waarvan sprake is, worden ondertekend. Een kleine daad die helpt. Assaf Adiv, bestuurder van MAAN daarover: "Het feit dat binnen drie dagen zevenduizend mensen een email hebben gestuurd, was een teken van de enorme steun die de Palestijnse arbeiders krijgen vanuit de hele wereld. Dat is een geweldige, morele opsteker voor de arbeiders van wie de rechten in deze maatschappij worden gemarginaliseerd."
Zie ook: www.challenge-mag.com/ (terug)