welkom
extra
Solidariteit

VVD en PvdA zijn het eens over 'sober maar rechtvaardig'

De moderne veenbazen

Maurice Ferares

Ruim een eeuw geleden werd in Drenthe door veenarbeiders turf gestoken. Ze leefden in hutten, werden niet geplaagd door onderwijs of dergelijke zaken. Zeven maal in de week aten ze pap. Op zondag hadden ze een feestmaal, want dan zat een spekzwoerd in de pap. De grijpstuiver die ze verdienden bij de eigenaar van het veen werd hen ook weer afgestolen, doordat ze verplicht waren hun verdiende geld in zijn winkel te besteden. Die veenbaas vond dat alles wel rechtvaardig, immers hij liet de arbeiders in zijn veen werken. En daar hoefden ze niets voor te betalen.

De mentaliteit van de veenbaas heeft de tijd doorstaan. Wat sober en rechtvaardig is voor mensen die afhankelijk van je zijn, hebben we de laatste dagen uit de monden van Rutte, Zijlstra en Samsom gehoord. Zij zijn de moderne veenbazen.

Plaggenhut

Tentdorpen

Mensen die uit hun leven in een ander land moesten vluchten, omdat hun huizen plat gebombardeerd werden, hebben volgens deze politici niet meer recht dan op een sober maar rechtvaardig bestaan. Wat zij rechtvaardig noemen, weten we inmiddels. De regering ijvert voor de bouw van tentdorpen. Neptunus de allergrootste producent van tenten heeft inmiddels gewaarschuwd dat er in de winter ernstige situaties zullen ontstaan met regen, sneeuw en vorst. Hoe moeten die mensen hun kinderen opvoeden en gezond houden?

De vluchtelingen die een oorlog zijn ontvlucht, die een gevaarlijke tocht achter de rug hebben om hun leven en dat van hun kinderen te redden en in volkomen onzekerheid leven over hun toekomst, worden hier door een ziek Nederlands politicus 'testosteronbommen' genoemd. Maar dat wat Rutte, Zijlstra en Samsom voor hen in petto hebben, is niet minder schandalig. En vergeet niet dat die mentaliteit niet alleen zichtbaar wordt als het om vluchtelingen gaat. Zij is ook aanwezig als het om Nederlandse burgers gaat waarvan zij de veenbaas zijn.