welkom
extra
Solidariteit

Recente klimaat-onvriendelijke ontwikkelingen vrijhandelsverdragen

FOEI TTP

Jan Taat

Op 4 februari 2016 hebben de ministers van handel van twaalf landen rond de Stille Oceaan het Trans Pacific Partnership, TPP, getekend in Auckland, Nieuw Zeeland. 1 Dat is niet de eerste keer, op 6 oktober 2015 lag er ook al een TPP overeenkomst. Rutte was er als de kippen bij om te melden dat nu de Verenigde Staten/Europese Unie niet achter konden blijven: het Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP) moet er ook komen. 2 Friends Of the Earth International (FOEI), met Milieudefensie als Nederlandse partner, publiceerde dit jaar drie artikelen die duidelijk maken hoe ernstig de situatie is. 3 Daarvan hier een samenvatting met enige toelichting.

De bijeenkomst in Auckland was voornamelijk voor de publiciteit. Een fotosessie om de wereld te laten zien hoe eensgezind de ministers het milieuverpestende en impopulaire verdrag er doorheen willen drukken. Maar ze weten heel goed dat het niet met een pennenstreek gedaan is. De wetgevers (parlementen) van de twaalf landen moeten instemmen, zodat het verdrag kan worden geratificeerd. De belangrijkste presidentiële kandidaten in de Verenigde Staten hebben zich tegen het verdrag verklaard. 4 Ook elders brandt de strijd los.

Foto actie

In Auckland

Friends of the Earth demonstreerde in Auckland om het brede verzet dat rond de Stille Oceaan tegen de plannen bestaat, zichtbaar te maken. En die strijd breidt zich uit, zodat het zesduizend pagina's dikke verdrag vol ongerechtigheid, voorgoed van tafel verdwijnt. Het TPP ondermijnt regelgeving, milieubescherming en betaalbare toegang tot medicijnen en bevordert gebruik van chemicaliën en genetisch gemanipuleerde producten. Het beschermt de handel in verontreinigende energieproducten, bevordert kolen-, olie- en gasexport en draagt zo bij aan de toename van de klimaatverandering.

Het TPP bevat het controversiële mechanisme Investor State Dispute Settlement (ISDS) dat het voor buitenlandse investeerders mogelijk maakt landen aan te klagen als maatregelen hun verwachte winst aantasten. Een stuitend voorbeeld vond plaats nog geen maand voordat de ministers enthousiast hun handtekening zetten. TransCanada - een energietransportbedrijf - kondigde aan via het ISDS de Verenigde Staten voor tien miljard dollar aan te klagen, vanwege de weigering een vergunning af te geven voor de Keystone XL pijpleiding. Deze pijpleiding moet milieuonvriendelijk gewonnen olie uit de teerzanden van Canada verder in de Verenigde Staten gaan transporteren. Dit voorbeeld maakt duidelijk waarom de wetgevers het TPP moeten torpederen.

Keystone XL pijpleiding

Kaart pijpleiding Het omstreden gedeelte van de Keystone pijpleiding betreft fase IV en zou dwars door de Verenigde Staten lopen. 5 Daarbij wordt een gevoelig natuurgebied doorsneden, de Nebraska Sandhills. Na een lang gevecht tussen voor- en tegenstanders hakte Obama op 6 november 2015 de knoop door: het ministerie van buitenlandse zaken (Kerry) geeft geen vergunning af met als motivatie:

  • de pijpleiding levert een verwaarloosbare bijdrage aan de energie-zekerheid,
  • de pijpleiding zal de benzine in te Verenigde Staten niet goedkoper maken,
  • op langere termijn is de bijdrage aan de economie miniem,
  • de pijpleiding roept bezorgdheid op over het effect op lokale gemeenschappen, de watervoorziening en cultureel erfgoed,
  • de pijpleiding transporteert brandstof van een bijzonder smerige bron naar de Verenigde Staten,
  • en bovenal het project ondermijnt de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als leidende natie in de strijd tegen de klimaatverandering. 6

De Verenigde Staten en Canada maken deel uit van de North American Free Trade Agreement (NAFTA). Deze NAFTA kent ook het ISDS mechanisme en daar maakt TransCanada nu gebruik van. Met de claim van tien miljard dollar probeert TransCanada de Amerikaanse belastingbetaler op te laten draaien voor de winst van een project dat nooit voorgesteld had moeten worden. De beslissingsbevoegdheid van autonome staten komt op deze wijze in het geding. De regelingen maken het nu al mogelijk voor bedrijven als TransCanada de legitieme handhaving van milieubeschermende regels aan te vechten bij geheime tribunalen. De regelingen in NAFTA zijn nog soepel vergeleken met die in de nieuwe verdragen zoals TTP en TTIP. Die twee zijn een tijdbom onder klimaatverdragen en een duurzame toekomst.

WHO tegen duurzame energie in India

In 2010 lanceerde India het plan om in 2022 een vermogen van honderd gigawatt (dat is vijf maal zoveel als alle Nederlandse elektriciteitscentrales samen) uit zonne-energie te installeren. Genoeg om miljoenen mensen die nu vaak geen elektriciteit hebben, van energie te voorzien. Een tweede onderdeel van het plan was werkgelegenheid in India te genereren. De overheidssubsidie om dit alles mogelijk te maken, bevat daarom een voorwaarde: een gedeelte van de productie van de zonnecellen moet in India worden uitgevoerd.
Die voorwaarde is niet aanvaardbaar voor leveranciers uit de Verenigde Staten. India probeerde nog te onderhandelen over het geschil, maar de Amerikaanse regering diende een klacht in bij de Wereld Handels Organisatie (WHO). De regeling zou de exportmogelijkheden van de Verenigde Staten beperken. Op 24 februari 2016 gaf de WHO de Verenigde Staten gelijk, de Indiase regeling is in strijd met het principe van vrije handel. Het plan - lokale duurzame energie en werkgelegenheid - ligt aan duigen.

Foto
Spiegels voor een grootschalilige thermische zonne-energie centrale in aanbouw

Dit voorbeeld maakt duidelijk hoe duistere handelsafspraken het moeilijk maken voor regeringen om duurzame energie en werkgelegenheid te bevorderen. De inkt van het Parijse klimaatverdrag (COP21, december 2015) is nog niet droog, maar handel gaat nog steeds boven praktische maatregelen tegen de klimaatverandering. De ontwikkeling van duurzame energiebronnen en uitwisseling van schone technologie worden tegengehouden en de productie van smerige energie beschermd.
Handelsverdragen blokkeren een duurzame toekomst. In de afgelopen drie maanden kreeg Ecuador een boete van één miljard dollar voor het opzeggen van een oliecontract en nu is India schuldig aan de ontwikkeling van schone energie en lokale werkgelegenheid.

Handelsverdragen kunnen niet voortdurend de invoering van een goed klimaatbeleid tegenhouden.
We hebben een snelle omschakeling nodig naar een klimaatveilige en rechtvaardige toekomst. De verwoestende beslissing van de WHO is een stap in de verkeerde richting. De uitspraak laat het gevaar zien van verstrekkende handelsverdragen zoals de Trans Pacific Partnership (TPP), Trade in Services Agreement (TiSA) en de Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP). Die verdragen betekenen vrijhandel in vieze, fossiele brandstoffen en beperken de mogelijkheden van overheden om alternatieven te ontwikkelen.


1Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw Zeeland, Peru, Singapore, Verenigde Staten en Vietnam. Zie ook extra 282, 9-08-2015. (terug)
2Sterker nog, voordat hij minister-president werd, dacht Rutte dat de TTIP er al was. "I was amazed when I got this job five years ago: I thought TTIP was already there. It was the first thing we should’ve done in ’45, and now 70 years on, it’s still not there." Maar misschien is dit een misplaatst Rutteiaans grapje. Global Atlanta, 8 oktober 2015, www.globalatlanta.com: dutch-pm... (terug)
3Friends of the Earth, 7 januari 2016, "TransCanada’s Keystone XL suit illustrates problem with TPP, trade deals", www.foei.org: transcanadas-keystone-xl
Friends of the Earth, 4 februari 2016, "Trans Pacific Partnership ceremony a farce – tough national battles await bad trade deal", www.foei.org: trans-pacific-partnership-ceremony-farce
Friends of the Earth, 22 februari 2016, "WTO rules against renewable energy and jobs in India – Friends of the Earth reaction",www.foei.org: wto-rules-renewable-energy-jobs-india (terug)
4Hillary Clinton was als minister van buitenlandse zaken onder Obama voor het verdrag, maar ontkende dat later in de aanloop naar de verkiezingen. Het lijkt me niet uitgesloten dat als ze president wordt, het verdrag plotseling voldoet aan haar 'gouden standaard' (Zie ook extra 282, 9-08-2015.). (terug)
5Wikipedia Engels en.wikipedia.org: Keystone_Pipeline, Nederlands nl.wikipedia.org: Keystone_Pipeline (terug)
6John Kerry, Keystone XL Pipeline Permit Determination, www.state.gov: 249249.htm (terug)