De Nederlandsche Bank legt zeventien banken maatregelen op
Ongestraft witwassen van geld
Maurice Ferares
Op de vraag van minister van Financiën Hoekstra of naast de ING ook andere banken zich aan witwaspraktijken hadden bezondigd, antwoordde De Nederlandsche Bank (DNB) sedert 2014 maatregelen te hebben opgelegd aan zeventien banken. Waarom? Wegens onvoldoende klantenonderzoek en gebrekkige klantenmonitoring. Datum: 25 september 2018, de schikking met de ING was al getroffen.
Van de zeventien banken waar een wetsovertreding was geconstateerd, kregen negen een boete. De andere kwamen met de schrik vrij en werden op geen enkele wijze gestraft. Bij de negen die geboet waren, bevond zich ook de Volksbank; sinds 1 februari 2013 voor honderd procent eigendom van de Nederlandse staat. De bank kocht strafrechtelijke vervolging van de directie en de commissarissen af door 500.000 euro boete te betalen. Van de zeventien banken moest geen bestuurder voor de rechter verschijnen.
Klassenjustitie
De Volksbank is eigenaar van SNS, ASN, Regiobank en BLG Wonen (hypotheken). Voorwaar geen kleine jongen dus. De Volksbank koos er zelf voor de veroordeling tot een half miljoen euro te publiceren, meldde NRC 29 september 2018. De krant voegde er aan toe:
Tot voor kort mocht DNB dat niet volgens de wet. Pas vanaf deze zomer mag de toezichthouder opgelegde maatregelen naar buiten brengen, en dan alleen de nieuwe gevallen. Dat weet ook de Rabobank. Die weigert antwoord te geven op de vraag of DNB ook daar sancties oplegde. De andere grootbank ABN AMRO wijst er op dat zij in 2015 een boete van 625.000 euro kreeg voor tekortschietende controle op klanten. in Dubai.
Opleggen van een boete door De Nederlandsche Bank was de procedure die aanvankelijk ook bij de ING werd gevolgd, te weten: 775 miljoen euro. Een enorm bedrag, maar met een vermogen van 50 miljard euro kon de ING 'de klap' makkelijk opvangen. De leiding van de bank werd voor het toelaten van het door criminelen witwassen van geld niet strafrechtelijk vervolgd.
De gang van zaken doet sterk vermoeden dat DNB, FIOD en Openbaar Ministerie (Justitie) alles in het werk hebben gesteld om de directies van de banken en de politieke vrienden in de Raden van Bestuur gevangenisstraf te besparen. Hoe is anders te verklaren dat een boete werd opgelegd voor het bewust wegkijken bij criminele daden als het witwassen van geld en het wegsluizen van smeergeld? Is dit geen schoolvoorbeeld van klassenjustitie?
Dat minister Hoekstra niet zou hebben geweten dat de Volksbank - nota bene een bank van de staat - in 2016 een boete van 500.000 euro boete voor witwassen betaalde, is vreemd. Was de minister werkelijk niet op de hoogte?
Niet alleen bij de grote handelsbanken
De hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank Peter Praet is volgens Het Financieele Dagblad van 26 september 2018 bezorgd over schaduwbanken. Dat zijn beleggingsfondsen, durfinvesteerders, kredietunies, hedgefondsen en private equity firma's. Volgens de European Systemic Risk Board (Europees Comité voor Systeemrisico's) blijkt dat de Europese niet bancaire sector eind vorig jaar een omvang kende van 42.300 miljard euro. De Eurozone was daarbij goed voor 33.800 miljard euro. In Nederland zijn er 200 trustkantoren. Ze besturen vooral brievenbusbedrijven die nooit werden gecontroleerd.
Dat er ook door die schaduwbanken heel veel miljoenen worden witgewassen, bleek op 25 september 2018, de eerste dag van het achtdaagse proces tegen het Trustkantoor BHC. De NRC op die dag:
Erwin de Ruiter, de oud-directeur van het trustkantoor BHC, verklaarde voor de rechtbank dat hij in zijn 35jarige carrière nooit last van de fiscus had gehad. De Ruiter is volgens Justitie hoofdverdachte. De zakenman is het brein achter de omvangrijke witwasoperatie die van 2002 tot 2016 plaatsvond via het internationale trustkantoor BHC waar hij mede-eigenaar van was. Via het trustkantoor zou zeker 75 miljoen euro en 30 miljoen dollar van vermogende Europese klanten zijn witgewassen.
Die schaduwbanken zijn een geweldige mogelijkheid voor criminelen om geld wit te wassen. Het grote beleggingsfonds Black Rock beheert alleen al van Europese beleggers zesduizend miljard dollar (Het Financieele Dagblad, 3 oktober 2018). Hoeveel zou daarvan zijn verkregen door het witwassen van geld door de beleggers?
De boete door De Nederlandsche Bank aan de ING van 775 miljoen euro kon de bank wel hebben. Het risico dat directie en bestuurders de cel in zouden gaan, kon natuurlijk niet worden genomen. Een misselijkmakende wereld, die financiële wereld van het kapitalisme.
|