welkom
extra
Solidariteit

Erfopvolging is principieel ondemocratisch

Week van het geld

Rob Lubbersen

Geweldig! Fantastisch! Op maandag 12 maart opende Koningin Maxima De Week Van Het Geld. Echt waar! Ze ging de kindertjes op een basisschool vertellen hoe zij het beste met 'Geld' kunnen omgaan. Hilarisch! En wel terecht natuurlijk. Want als er één iemand is die géén problemen heeft in de omgang met Geld, dan is zij het wel. Van die kindertjes en hun luizenmoeders weten we het niet, maar van Maxima staat vast dat ze aan centjes niks tekort komt! Toch maar weer even wat zaken op een rijtje.

De aandacht voor het Koningshuis bereikte onlangs rond de verjaardag van Beatrix weer eens een hoogtepunt. Maar daarna hield het niet op. Maxima schenkt thee in voor oudjes in een bejaardentehuis. Maxima bakt samen met Alex pannenkoeken voor gehandicapte kinderen. Maxima veegt de tranen weg van een zwart kindje in een rampgebied.

Slippers

Vooral een reportage van haar bezoek aan Sint Maarten stuitte mij tegen de borst. Het leek wel een modeshow. Daar liep Maxima op haar slippers tussen puinhopen die de orkaan daar achter liet. Slippers? Is dat niet wat te gewoontjes voor een koningin? Nee hoor, geen zorgen, het waren wél slippers ontworpen door Gianvito Rossi, met een prijskaartje van 499 euro. Eenmaal terug in het koude Nederland poseert Maxima in een eenvoudige wintertrui. Nou ja, eenvoudig, het is wel een trui van de Franse ontwerpster Isabel Marani, die circa 400 euro gekost moet hebben.

En zo gaat het maar door. Dag in dag uit. Dan weer wat duurder, dan weer véél duurder. Oranjeklanten krijgen er geen genoeg van. De afgelopen maand verschenen er maar liefst twee boeken over dit fenomeen: Maxima, een koningin om van de te houden en De nieuwe mode van Oranje. Zo kun je voor twee tientjes volop meegenieten van een outfit die dagelijks duizenden euro’s kost.

Maxima op beurs met poster Hoe kom ik aan geld?

Extraatjes

Waar komt dat geld vandaan? Van u en mij, zo valt te vrezen. De belastingbetaler betaalt belasting en uit de staatsruif wordt het koningshuis gevoederd. Naar Willem Alexander, Maxima en Beatrix gaan jaarlijks persoonlijke toelagen voor een bedrag van 6.500.000 euro. Voor de hofhouding en ondersteuning komt daar nog eens 33.000.000 euro bij, samen dus een slordige 40 miljoen euro. De familie Hamers van ING zou er jaloers van worden!
Maar we zijn er nog niet. Er zijn extraatjes. Voor de verbouwing van Huis ten Bosch, ooit begroot op 35 miljoen euro, wordt eenmalig 63 miljoen uitgetrokken. En dan hebben we het nog niet gehad over de belastingvoordelen die de Oranjes zélf hebben. Ze betalen wel vermogensbelasting, maar géén inkomens-, erf- en schenkbelasting. Bij de overdracht van het landgoed De Horsten scheelde dat toch mooi op een totaalbedrag van 25 miljoen zo’n 5 miljoen euro die een normaal mens had moeten dokken.

En dan hebben we het nog niet eens over de 51 rekeningen die de koninklijke familie had bij de van fraude verdachte belegger Box Consultants. Of over de 4 miljoen euro winst die prinsje Bernhard uit zijn 590 panden heeft weten te persen. En dan ... ach, er zijn wel betere redenen om de monarchie zo langzamerhand af te schaffen - een systeem gebaseerd op erfopvolging is principieel ondemocratisch en niet meer van deze tijd. Maar één ding is zeker: zolang de monarchie bestaat is het voor Maxima élke week De Week Van Het Geld.

Extra handen om pa te verzorgen of 1 koning?