welkom
extra
Solidariteit

De formulieren van de banken

De bondgenoten van de witwassers

Maurice Ferares

Het is een illusie te denken dat criminelen op een formulier zouden opgeven of ze hun geld verdiend hebben met drugs- of mensenhandel, in wapenverkoop, cybercrime of andere vormen van afpersing. Wie bij de overheid bedacht hebben op die manier informatie te krijgen over de criminaliteit van de klanten van de banken, verstaan hun vak niet of zijn bewuste handlangers van de zware jongens.

In de afgelopen weken reikten banken dergelijke formulieren uit. Er kwamen natuurlijk protesten tegen. Niet van de grote boeven. Die hebben er alleen maar om gelachen dat de banken duizenden medewerkers opdracht hebben gegeven naar witwassers te zoeken. De Vereniging van Eigenaars (woningen): Wij zijn de dupe van de doorgeslagen strijd tegen witwassen door banken.1

Foto van twee witte dure auto’s

Boeven

Ruim een jaar geleden kreeg de ING een boete van 775 miljoen euro, omdat het personeel onvoldoende had uitgekeken naar wie de witwassers waren onder de klanten van de bank (zie bijvoorbeeld extra 364-3 en 365-2, 16 en 30 september 2018). Uit de stukken in de pers van personeelsleden bleek dat zij daartoe nooit eerder een opdracht hadden gekregen en ook niet waren opgeleid om naar witwassers uit te kijken.
Waarom zouden de banken de witwassers aan de kaak stellen, ze hebben er honderden miljoenen aan verdiend en doen dat waarschijnlijk tot op dit moment.2
Die boete zou de ING niet hebben gekregen als de witwassers een klein clubje waren geweest dat incidenteel wel eens stoute dingen deed. De ING betaalde de boete ook zonder morren, omdat baas Ralph Hamers en zijn mede directie- en bestuursleden behoed moesten worden voor gevangenis- en andere straf vanwege hun verantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij de bank. Zij waren bondgenoten van de handelaars in mensen en al die andere misdaden, Zij hadden de kapitalen van de boeven bewaakt, naar postbusadressen verzonden over de hele wereld en verstopt waar daar plaats voor was.
Het is een manier waarop het kapitalisme functioneert. De grootste dieven zijn zij die miljoenen werkende mensen bestelen door hen niet het loon uit te betalen waarop ze recht hebben. Dat is de manier waarop de kapitalisten hun systeem in stand houden. Formulieren hoeven ze daarvoor niet in te vullen.

* Bij de ABN AMRO is het onderzoek nog aan de gang. Het Openbaar Ministerie verwacht dat de witwasboete 450 miljoen euro zal bedragen, omdat de bank onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar klanten. En daarnaast van verdachte klanten niet tijdig afscheid is genomen en verdachte transacties onvoldoende gemeld zijn.


1 Het Financieele Dagblad, 25 oktober 2019. Nederland telt ongeveer 125.000 Verenigingen van Eigenaars, 1,2 miljoen woningen. Zij hebben 2,7 miljard spaargeld bij de banken gestald. (terug)
2 Bankenboetes, uit het Financieele Dagblad, 28 september 2019, in euro's: * ING: 775 miljoen - structureel falende aanpak witwassen. * BNP Paribas: 10 miljoen - nagelaten verdachte transacties te melden. * Bank of Ireland: 3,1 miljoen - nagelaten verdachte transacties te melden. * Raiffeisenbank: 2,7 miljoen - falend klantenonderzoek. (terug)