welkom
extra
Solidariteit

Bij de dood van Hans Hekking, 11 april 2019

Een toffe, strijdbare peer

Ab de Wildt

Foto Hans Hekking Daar sta ik dan. Ik hier, jij daar. Na een jarenlange relatie, waarvan de laatste tijd wat moeizaam, scheiden hier onze wegen. Maar dood ben je pas, als je uit onze harten verdwenen bent. Als ik zo om me heen kijk, dan is dat nog lang niet zo. Maar laat ik het hebben over de goede jaren die we samen doorgemaakt hebben.

Toen ik je leerde kennen, was je wat tegenwoordig een 'high potential' heet. Een havenwerker in de Amsterdamse haven. En niet de eerste de beste. Je had al eind jaren vijftig van de vorige eeuw de mulo gedaan en voldoende werkervaring. Jong op de binnenvaart en na een aantal jaren daar gewerkt te hebben aan de slag bij de Amsterdamse banenpool (SHB), want vrouw en kind.

Mentor

Snel was duidelijk dat je begaan was met de jeugd en andere collega's, want je werd de jongste, dan wel ťťn van de jongste, mentoren van de SHB.
In 1977 tijdens de acties vůůr centen geen procenten, voor verbetering van de lonen van de havenwerkers in het algemeen, hebben we elkaar leren kennen. In 1979 tijdens de wilde havenstaking vaker met elkaar samengewerkt. En nader tot elkaar gekomen, nadat het management wraak op jou en de andere mentoren genomen had en jullie uit je functie zette. Tijdens de acties daaromheen hebben, los van ons, onze partners ook nader met elkaar kennis gemaakt.

Dit was de start van een onstuimige periode, waarin we heel veel gedeeld hebben. Je eerste zoon heeft een tijd bij mij ingeschreven gestaan om rust in de tent te krijgen. We hebben samen gekanood, gewandeld, gefietst, en zeker niet het minste, geskied met een aantal kameraden. Een fantastische periode. Je was actief in strijdliederenkoor, antifascisme groep in je buurt, vakbond, ondernemingsraad, platform voor goede arbeidsomstandigheden, havenmuseum, TIE (Tansnational Information Exchange), cacaoplatform, Solidariteit en ik zal er zeker nog een aantal vergeten zijn. Acties in de haven om jongeren een vaste baan te geven, gekleurde mensen, vrouwen, mensen met een tweede kans, enzovoort aan te nemen of in ieder geval een kans te geven, je was erbij betrokken.

BraziliŽ

Voor velen in de haven en daarbuiten was je een inspirerend mens. Heb je velen door je innemende karakter voor je gewonnen. Jij was de man met jaloersmakende, sociale vaardigheden die velen kon bereiken, inspireren en organiseren. Hoe je het deed, weet ik niet, maar het was geweldig.
Ook buiten de haven was je actief. Met een kaderlid dat de zak had gekregen bij Fokker of in de Rotterdamse haven. Of met werkenden in BraziliŽ of Ghana die door hun baas wegens hun activisme ontslagen waren. Je stond altijd klaar, er werd altijd gehoor gegeven aan een kreet van 'help ons' of 'help mij'. We zijn opgekomen, solidair geweest met de landlozen in BraziliŽ, cacaowerkers in Ghana en met velen dichterbij huis. Zoals verplegenden, alfahulpen uit het oosten van het land.

Ik was het al bijna vergeten, omdat het zo vanzelfsprekend was om dit te doen. Maar kortgeleden werd ik gevraagd of ik havenwerker was en de vrouw die het gesprek met me begon, kon zich nog herinneren dat we de Ondernemingskamer, tijdens de strijd aldaar voor het aannemen van nieuwe mensen onder de CAO, bezet hadden met een groep havenwerkers waar jij een belangrijke rol in hebt gespeeld. Ze was nog steeds onder de indruk van het behaalde resultaat en de getoonde solidariteit.
Ik weet ervan, omdat we vaak zij aan zij stonden, samen met vele anderen waarvan er hier in de zaal een aantal aanwezig is en in het bijzonder een andere kameraad: Tom Koningh.
Alleen bij het zingen stond ik hooguit in het publiek, wat velen een juiste beslissing vonden. Jij kon mooi zingen van de Internationale tot Mijn wieg was een stijfselkissie. Wij hebben de Internationale gezongen in vele talen, in Hamburg met collega-bootwerkers uit alle delen van de wereld, in Piraeus, in Antwerpen, Rotterdam, Rio de Janeiro, Sao Paolo, Ilheus en nog vele andere havensteden, overal op de wereld.
We hebben om dit nog even te vermelden een onvergetelijke reis door BraziliŽ gemaakt. Fantastische, boeiende, strijdbare en inspirerende mensen ontmoet en voor kortere of langere tijd met hen mogen optrekken. Maar overal en voor iedereen was het duidelijk: je was een toffe strijdbare peer. Bedankt daarvoor.