welkom
extra
Solidariteit

Een kort commentaar bij de actualiteit

De poortwachters

Maurice Ferares

De banken in Nederland werden graag "poortwachters" genoemd door 'officieel' Nederland. Na het bekend worden van de witwaspraktijken was dat moeilijk vol te houden. De grootste poortwachter, de ING, kreeg in 2019 een boete van 775 miljoen euro voor het witwassen van miljarden die criminelen hadden vergaard. Dat was niet de eerste en laatste keer.

In 2012 kreeg de bank in Amerika al een boete van ruim 160 miljoen dollar voor overtreding van sanctiebepalingen die onder andere golden voor Cuba en Iran. Daarmee was het spel niet afgelopen en bleek ook nog niet alles bekend te zijn over de grote criminele handel van de banken. Het gaat de banken niet slecht, ondanks de geweldige crisis waarin de wereld zich momenteel bevindt door het corona virus.

Geld stinkt niet

De meeste banken sluiten dit jaar met winst af. Europese banken hebben verrassend veel incasseringsvermogen in de crisis, kopte Het Financieele Dagblad van 14 september 2020. Een paar dagen later valt weer de naam van de ING. Een bekend oligarch Roman Abramovich gebruikte zijn rekeningen bij de ING om honderden miljoenen rond te pompen tussen zijn offshore bedrijven. Volgens het zakenblad Forbes bezit de Russische Israëliër een vermogen van 12,5 miljard dollar. Al in 2016 waarschuwde de Deutsche Bank de ING voor de transacties van Abramovich. De ING sloeg er geen acht op. Poen is immers poen. Vooral voor poortwachters van het type ING.

Tekeningrijke  Romein ruikt geld

"Pecunia non olet", geld stinkt niet, zeiden de Romeinen al. Dat wist ook Ralph Hamers, al die jaren ING-directeur, heel goed jaarsalaris: 2 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Jan Homan incasseerde jaarlijks datzelfde bedrag. Ook na het vertrek van Hamers vorig jaar is de ING niet van werkwijze veranderd.

Verdacht geld

Teletekst van de NOS berichtte op 23 september 2020:

In bijna de helft van de 356 meldingen over verdachte geldstromen met een link naar België duikt de naam ING op. Zo ging via de Belgische ING-rekeningen geld van een illegaal gokbedrijf naar Amerikaanse banken () ING België had een bijkantoor in Genève waar crimineel geld uit Oost Europa werd doorgesluisd. De afgelopen tijd dook ING vaker op bij berichten over het doorsluizen van miljarden verdacht geld uit onder andere Rusland.

Van ABN AMRO, Rabobank en een hele rij andere 'poortwachters' is inmiddels bekend geworden dat het witwassers waren/zijn.

ABN AMRO liet na 5 miljoen klanten apart te screenen, Verdachte transacties bleven daardoor buiten beeld, schreef de NRC op 21 november 2019. Tien jaar lang heeft 'opperpoortwachter' De Nederlandsche Bank (DNB) de ABN AMRO niet gecontroleerd. Dat is een schandaal. En als DNB op de hoogte was van de gang van zaken bij de ABN AMRO heeft de toezichthoudende bank niets gedaan, wat ook een schandaal is. De .NRC schreef verder nog:

Op 26 september van dit jaar [2019] maakte ABN AMRO zelf bekend dat de bank voorwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. De beurswaarde slonk die dag met twee miljard euro, een daling van 12 procent.
Dat was een jaar geleden. Er is sprake geweest van een boete voor ABN AMRO van 450 miljoen euro. Niet fraai voor een bank die voor 56 procent eigendom van de staat is. Of de boete daadwerkelijk is opgelegd, is niet bekend.
De Rabobank moet volgens Het Financieele Dagblad van 22 november 2019 40.000 dossiers van klanten onderzoeken wegens onduidelijk witwasrisico.

Het zijn niet alleen deze praktijken die het kapitalisme overeind houden. Dat is, zoals bekend, in de eerste plaats de arbeid van werkers in bedrijven, fabrieken en instellingen die niet betaald wordt, de zogenaamde meerwaarde. Al die mensen die hun baan verloren hebben, hun naasten, hun huis of gezondheid. Wie bekommert zich daar om? Zij zwoegden voor de miljarden van de bazen. Wat is hun beloning?

S symbool