welkom
extra
Solidariteit

De catastrofe van het kapitalisme

Er komt een nieuwe maatschappij

Maurice Ferares

De catastrofe waar de wereld momenteel onder gebukt gaat, bewijst dat het kapitalisme niet meer in staat is de macht langer uit te oefenen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid dat in alle landen hetzelfde maatschappelijke systeem de macht uitoefent. Er zijn weliswaar verschillen, zoals bijvoorbeeld tussen Rusland, China en de Verenigde Staten, maar overal is het doel van de productie het maken van winst en niet het welzijn van alle mensen.

De pandemie Covid-19 kon alleen ontstaan, doordat particuliere eigenaars van de farmaceutische industrie geweigerd hebben te investeren in middelen die pandemieën kunnen voorkomen. Geen enkele partij, links of rechts, heeft ooit actie gevoerd voor de nationalisatie van de farmaceutische industrie. De volgende uitbraak van Covid-19 of van een andere corona pandemie kan in korte of langere tijd plaatsvinden. Dan zullen, als er nu niet gauw wordt ingegrepen, opnieuw vele duizenden mensen ziek worden en sterven. Miljoenen anderen zullen hun werk, hun huis, of wat ze verder bezitten, verliezen, zoals dat nu ook gebeurt.

Socialisatie farmacie

Het is de plicht en het recht van alle mensen, in het bijzonder van de onderdrukten in de wereld die ook nu de zwaarste klappen krijgen, om op te staan en de strijd aan te binden tegen het kapitalisme en een maatschappij te stichten, waarin alle mensen gelijke rechten hebben. Daar zal de gemeenschap beslissen over alle voor de mensen belangrijk zaken en niet een handjevol rijkaards. Socialisatie van de farmaceutische industrie is de noodzakelijke, eerste stap om de mensheid te beschermen tegen grote rampen als Covid-19. Er zijn tal van tekenen dat ook onder de huidige omstandigheden ondernemers alles in het werk stellen om geld te verdienen. Daarvoor leven ze immers.
Momenteel hebben dertig miljoen mensen in de Verenigde Staten werklozensteun aangevraagd en zijn nog vele anderen werkloos. Tegelijkertijd maakt Amazon bekend dat in het eerste kwartaal van het jaar 2020 de omzet 23 procent is gestegen tot 73 miljard dollar. Het is slechts een voorbeeld.

Picketline met leuze 'We are humans not robots' Amazon workers on strike

Een paar voorbeelden in Nederland.
* Een citaat uit Het Financieele Dagblad van 27 april jongstleden - in vette letters: In de discussie over crisismaatregelen mag salarisverlaging geen taboe meer zijn. Een uitspraak van Jip Samhoud, eigenaar van het naar hem genoemde, zeer florerende reclamebureau dat onder meer voor Albert Heijn 'mediaconcepten' ontwikkelt.
* NOS Teletekst meldde 1 mei 2020: Een loonsverhoging zit er voor veel Nederlanders voorlopig niet in. Door de corona crisis liggen cao-gesprekken stil en als ze weer worden opgestart zijn hogere lonen, volgens werkgeverskoepel AWVN, een moeilijke zaak.
* Uit een wat ouder exemplaar van de NRC, 16 juni 2018: Armoede, 1.087.000 - zoveel Nederlanders onder de armoedegrens. Doodgaan van de honger hoeft hier niemand. Arm zijn in Nederland is wel: aangetast raken door chronische stress. Je gas niet kunnen betalen. En weten dat er op je wordt neergekeken.
Dat was twee jaar geleden. Hoe lang nog nemen de Nederlanders daar genoegen mee?