welkom
extra
Solidariteit

Partij van de Arbeid zoekt een kompas

Linkse coalitie is enig perspectief

Maurice Ferares

PvdA-leider Asscher meldde bij de presentatie van het verkiezingsprogram van zijn partij, 1 november 2020, zijn lesje geleerd te hebben. Daarbij verwees hij naar de deelname aan de coalitieregering met de VVD (2012-2017) en de enorme verkiezingsnederlaag die daarop volgde. De partij hield in 2017 slechts negen zetels in de Tweede Kamer over van de 38 die ze in 2012 binnenhaalde. Asscher zei de PvdA niet meer aan een coalitie zou deelnemen, als niet daarin ook Groen Links of de SP vertegenwoordigd is.

Vraag aan Asscher: heb je als politiek leider van de Partij van de Arbeid niet voorzien dat je in een coalitie met de ondernemerspartij die de VVD is, alleen maar zal moeten inleveren? Hij verzuimde namelijk te zeggen welk lesje hij geleerd heeft. Gaat hij wel weer deelnemen aan een coalitie met de VVD als ook daarin GroenLinks vertegenwoordigd is?

Waslijst

Foto afgesneden PvdA logo Het program - Kompas - bestaat uit een waslijst met beloften, waarvan de meeste onder kapitalistische, maatschappelijke omstandigheden onuitvoerbaar zijn. De inleiding van Kompas is een verzameling losse flodders. Een citaat:
Ons plan biedt een kompas voor een eerlijk en fatsoenlijk Nederland. Waarin voldoende goed werk is, voor een fatsoenlijke beloning. En zorgmedewerkers de ruimte krijgen om liefdevolle zorg te bieden. Een land waarin alle kinderen gelijke kansen krijgen, waarin wonen een grondrecht is waarvoor de overheid pal staat. Een land waarin duurzaamheid bereikbaar en betaalbaar is voor iedereen. En waarin mensen zich veilig en gehoord voelen.

Let wel , een kompas, geen strijdprogram. Nog een vraag. Wat is voldoende goed werk en een fatsoenlijke beloning? Is het gemeen bedrog van Asscher en zijn partij om de werkende mensen die in de huidige uitbuitersmaatschappij leven, beloften te doen zonder te wijzen op de noodzaak van een fundamentele verandering van de eigendomsverhoudingen. Welke kapitalist zal willen afzien van zijn winst, de meerwaarde die de werkers toevoegen aan de producten die zij vervaardigen?
Nergens in het PvdA plan wordt gesproken over nationalisatie of socialisatie van de sleutel industrieën als eerste stapje naar een socialistische maatschappij. Is het een vergissing om te denken dat de PvdA een partij van de arbeid is? Zijn de oude eisen van de partij op de vuilnisbelt gegooid? Niet een coalitieregering van VVD, PvdA met SP of GroenLinks als schaamlap voor de PvdA. Wel een regering van PvdA, Groen Links, SP en vertegenwoordigers van de vakbeweging, dat zou een eerste stapje zijn naar de toekomst met eerlijke beloning en voldoende werk.

S symbool