welkom
extra
Solidariteit

Over het discussieklimaat in activistische, linkse kringen

Stuitend!

Rob Lubbersen

Af en toe, nou ja, wel meer dan af en toe, maak ik me zorgen over het discussieklimaat in linkse kringen. Voor je het weet, ben je seksist, racist, islamofoob of transhater. Een recent voorbeeld is het wegzetten van Carel Brendel als extreemrechts en islamofoob. Zie de verklaring van meer dan 50 organisaties. Een ander voorbeeld was onlangs te horen op Radio 1 in de uitspraken van een sympathisant van Kick Out Zwarte Piet (KOZP): Zwarte Piet is racisme. Racisme daar discussieer je niet over. Dat pak je aan. Racisme roei je uit met wortel en tak. Einde van onderzoek en debat, waarbij ik als ouwe witte man volgens sommigen toch al niet welkom was.

icoontje Op één volgens mij uiterst stuitend voorbeeld wil ik hier nog nader ingaan. Dat betreft de bejegening van J.K. Rowling, schrijfster van onder andere. de Harry Potter boeken, inzake haar opvattingen over transgenders. Zij meent dat het verlangen naar geslachtsverandering van man naar vrouw, of omgekeerd, of naar iets daartussenin of daarboven, niet in alle gevallen, waarbij zich dit voordoet, een aangeboren zaak is. Sociale druk kan ook een rol spelen. Positief vanuit een 'peergroup' of negatief vanwege de ervaren discriminatie van de sekse waartoe je wordt gerekend op grond van lichamelijke kenmerken. Ze wijst ook op een groot aantal 'spijtoptanten' van geslachtsverandering, hetgeen zeker bij 'ombouwoperaties' later tot enorme complicaties leidt. Rowling is daarom een tegenstander van voorgestelde vereenvoudigingen van de procedures die nu bij geslachtsverandering gevolgd dienen te worden. Een simpel: ik ben een vrouw in mannenlichaam, vindt ze niet genoeg. Ze heeft begrip voor vrouwen die op damestoiletten en in dameskleedkamers niet geconfronteerd willen worden met vrouwverklaarden met baarden, borsthaar en penissen.

Boekverbranding

In een verklaring van 10 juni 2020 schrijft ze haar opvattingen en hoe ze daartoe gekomen is. Persoonlijke ervaring met seksueel geweld speelt een rol. Tevens neemt ze scherp stelling tegen discriminatie van mannen en vrouwen en transgenders, zoals ze altijd gedaan heeft. En ze pleit voor vrije meningsuiting en discussie, zoals ze ook altijd gedaan heeft.

Ze keert zich wél tegen de giftige aantijgingen die aan haar adres gedaan zijn, als zou ze een transhater zijn en transfoob. Die aantijgingen hebben al geleid tot scheldpartijen (''kutwijf'' en dergelijke), bedreigingen met de dood, 'cancelculture' (boycot en annulering van lezingen) en heuse boekverbrandingen.

Te schadelijk voor een link

Tot de felle tegenstanders van J.K. Rowling behoort zeker Roelant Frijns. Journalist van Trouw, antifascist, homo en Groen Linkser. Althans volgens diverse websites, waarvan we dan maar hopen dat het geen gecomplotteerde vervalsingen zijn. Roelant spuugt zijn gal uit over Rowling op de website van Doorbraak. Doorbraak is een radicaal linkse groep in Leiden, met zéér uitgesproken standpunten tegen kapitalisme, fascisme, Zwarte Piet, discriminatie van minderheden en daartoe behoren ook de transgenders.
Roelant aarzelt niet om in een bijdrage van 30 juni 2020 het essay van Rowling aan het kruis te nagelen. Harry Potter-schrijver J.K. Rowling publiceerde enkele weken geleden een anti-trans manifest op haar website, wat veel kritiek, maar helaas ook enige steun opleverde. We linken haar manifest hier niet, omdat we elke verspreiding ervan zeer schadelijk achten"

icoontje

En daar gaan we al: geen link naar het verhaal van de 'aangeklaagde'. Te schadelijk. Want: Het moge duidelijk zijn dat de TERFy bullshit die Rowling de afgelopen weken heeft lopen rondbazuinen vol zit met onnauwkeurigheden en aannames die eerlijk gezegd belachelijk zijn. Ik heb veel goede analyses van de tirade op haar site gelezen, dus ik ga hier niet herhalen wat allemaal al is gezegd.

Tja, wat 'onnauwkeurigheden' dan precies zijn, dat komen we van Roelant niet te weten. Overigens staat TERF voor ''Trans-Exclusionary Radical Feminist'', en dat is niet een groep waarbij Rowling is aangesloten, maar een term die door trans activisten is bedacht om hun 'vijanden' te brandmerken.

Een soort tovenarij

Vervolgens gaat Roelant aan de slag met de uitspraak van Rowling: Als sekse niet echt is, dan bestaat er niet zoiets als aantrekking tot dezelfde sekse. Dat lijkt evident, maar nadat hij eerst zegt dat trans activisten eigenlijk niet vinden dat dit anders zou zijn, mag die uitspraak toch niet deugen: Naar mijn mening, mijn juiste mening zeg ik er even onbescheiden bij, is dit statement een opzichtige en opzettelijke poging van Rowling om cisgender niet-hetero's door middel van gaslighting zo ver te krijgen dat zij haar gevaarlijke anti-trans ideologie gaan steunen.

Die Rowling toch! Ze heeft niet alleen over tovenaars geschreven, ze is er zelf één: 'gaslighting' is een vorm van psychologische manipulatie waarbij je een slachtoffer tot vertwijfeling en ontreddering brengt. Avakadavra!

Oeps, een heteroseksuele vrouw

Dan blijkt het tijd om de geaardheid van J.K. Rowling maar eens te benadrukken: Het is al jaren duidelijk dat Rowling - een heteroseksuele vrouw - zichzelf ziet als een voorvechter van de rechten van homo- en biseksuele mensen in de hele wereld, () en daarom is het ook helemaal niet verbazingwekkend dat ze denkt dat ze zich kan profileren als een leider voor cisgender niet-heterosexuele mensen, door ons te vertellen hoe wij geacht worden ons te voelen met betrekking tot de rechten van trans mensen en met betrekking tot trans activisme. () Nu doet ze ineens alsof ze dapper opstaat voor de validiteit van onze romantische en seksuele oriëntatie, omdat ze onze steun nodig heeft in haar fucked-up anti-trans-kruistocht. Hierop zeg ik: go fuck yourself, J.K.

Na een eerbetoon aan de 'ware helden' in de strijd tegen discriminatie, HIV en Aids wordt de troef van de heterovrouw nog eens uit de mouw getoverd: Het laatste dat we nodig hebben, is een arrogante heteroseksuele vrouw die recht denkt te hebben op van alles en die probeert om ons te rekruteren, zodat wij vervolgens onze allerbeste bondgenoten, onze vrienden sinds dag één, een dolk in de rug steken, onze familie in de trans gemeenschap, allemaal voor haar eigen politieke gewin. Stop daar verdomme mee. Stop ook gewoon met pogingen om punten te scoren bij ons. We willen je TERF-vriendjes niet eens in de buurt hebben. Je bent de nepste bondgenoot in de geschiedenis van activisme en dat is altijd al zo geweest en de meesten van ons weten dat. Laat. Ons. Erbuiten.
TERF-vriendjes - zelf bedacht en fijn om mee te associëren.

Misschien schadelijk - toch een link

Tegen het einde van zijn betoog acht Roelant het noodzakelijk om eventuele dissidenten in eigen gelederen te waarschuwen: En tegen alle LHB-mensen die hier werkelijk in trappen: weet dat je spuugt op de nalatenschap van de helden die ons hebben gebracht waar we nu zijn, door buikspreekpop te worden voor de pogingen van heteroseksuele mensen om mensen buiten te sluiten. Ik hoop dat je trots op jezelf bent.

Stuitend, wellicht, en niet helemaal in de stijl van Roelant Frijns, hierbij toch een link naar zijn hele verhaal bij Doorbraak. Een fijne bijdrage aan de discussie!!

S symbool