welkom
extra
Solidariteit

Arbeidersstrijd in Izmir, Turkije

Vechten voor het recht op lidmaatschap vakbond

Ceren Sagir 1

Het Britse luxe mode bedrijf Mulberry zegt trots te zijn op het feit dat het ethisch produceert. Volkswagen Group UK Ltd zegt dat het elke vorm van moderne slavernij volkomen afwijst. Mercedes claimt een zero tolerance beleid ten opzichte van schendingen van de wetten tegen dwangarbeid, slavernij en mensenhandel. Maar deze grote bedrijven betrekken wél producten van een fabriek in Izmir in Turkije waar een belangrijke arbeidersstrijd plaatsvindt. En dat doen onder meer ook: Molift, Odder, Römer, Liko, Babybjorn en Audi.

Arbeid(st)ers van SF Trade Leather in Izmir Turkije strijden al sinds 2015 voor hun recht zich te organiseren in de vakbond voor leerbewerkers Deriteks Sendika. Het bedrijf reageerde aanvankelijk door veertien werknemers te ontslaan. Zij konden hun baan terugkrijgen op voorwaarde dat ze hun vakbondslidmaatschap opzegden. SF Leather ging ook naar een lokale rechter en eiste verbod van hun website en vroeg zelfs om een schadevergoeding voor eerdere 'online' berichten.

Staking

De betrokken arbeiders voerden een campagne, met internationale steun, voor de terugkeer van de ontslagenen. Die campagne en protestacties van de Britse vakbonden bij onder andere Mulberry leidden tot onderhandelingen tussen de bond Deriteks en het management van SF. Als resultaat erkende het bedrijf het recht op vakbondslidmaatschap en werd een protocol ondertekend om de wederzijdse dialoog te verbeteren.

Maar afgelopen zomer hoorde Deriteks van de werknemers dat er nog steeds sprake was van intimidatie en pesterijen. Daarop werd door vakbondsmensen op de werkvloer een comité opgericht om dat probleem aan te pakken. Vier vakbondsleden werden onmiddellijk geschorst. Ayse, Pinar, Nurcan en Sevcan werden beschuldigd het bedrijf in diskrediet te brengen en zo de werkgelegenheid van hun collega’s te bedreigen. De vier vrouwen gingen daarop met steun van Deriteks in staking voor hun recht op vakbondslidmaatschap en zij houden dat al honderd dagen vol. Ironisch genoeg houdt SF op haar website vol dat ze streeft naar kernwaarden als teamwork, gemeenschapszin en open en eerlijke relaties.

Solidariteit

Vakbondslidmaatschap wordt beschermd door de Turkse grondwet. De arbeiders van SF Leather wijzen daar op en eisen terugtrekking van de ontslagen en erkenning van de vakbond. Bovendien eisen ze directe beëindiging van de intimidatie en pesterijen door het management. Hun strijd en vastbeslotenheid zijn een symbool geworden van verzet in de Gaziemir Regio van Izmir, waar veel lederbedrijven gevestigd zijn.

Een in Londen werkzame groep rond Solidariteit met het volk van Turkije (Spot) heeft vakbonden, politici en anderen opgeroepen invloed uit te oefenen op de eigenaar van SF Leather. Twee collega's van hem hebben daarop gereageerd. Zij stellen de zaak serieus te nemen en aan te kaarten. Toch heeft Spot aangekondigd voor hun winkels in Groot Brittannië te demonstreren tot de ontslagen ongedaan zijn gemaakt. De vier vrouwelijke werknemers hebben Spot in een video daarvoor bedankt onder het motto Lang leve de internationale solidariteit.

Foto: Picket voor ontslagen vakbodsleden.

Demonstratie in Londen

Inmiddels hebben Britse bonden zoals Unison (de tweede grootste, 1,4 miljoen leden) de campagne ondersteund. Ook het parlementslid van Labour Feryal Clark uit Enfield North heeft actie ondernomen naar het management van SF Leather. In het Londense Covent Garden hebben demonstranten bij Mulberry (reistassen en chique leren handtassen) gewaarschuwd tegen een zelfgenoegzame houding bij schendingen van arbeidersrechten. De secretaris van Spot, Cinar Altun, vertelde een verslaggever van de Morning Star:

Wij willen ervoor zorgen dat de stemmen van werknemers in Turkije hier worden gehoord. Grote bedrijven kunnen niet een oogje toeknijpen bij schendingen van arbeidersrechten van hun toeleveringsbedrijven. Spot heeft al eerder met steun van de Britse vakbonden succesvol druk uitgeoefend op de Turkse regering ten aanzien van sommige wreedheden die in het land worden begaan in aanvallen op de mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en het Koerdische volk. Wij hopen dat organisaties, bonden, en parlementsleden samen met ons die vier vrouwen zullen steunen in hun strijd voor hun basisrecht in zowel de Turkse als de internationale wetgeving.

De campagne kan worden ondersteund door adhesiebetuigingen met de actievoerders te sturen naar .


1 Eerder, 7 februari 2020, verschenen in de Morning Star. Vertaling uit het Engels door Rob Lubbersen. (terug)