welkom
extra
Solidariteit

Cijfers en berichten, juni/juli 2020 – corona als meevaller

Zo werkt het kapitalisme ook

Maurice Ferares

Europese techbedrijven in trek bij durfkapitaal. Ondanks corona crisis groeit het aantal investeringen fors, kopte Het Financieele Dagblad 30 juli 2020. En gaat verder met: Het afgelopen kwartaal staken durfinvesteerders 9 miljard euro in Europese techbedrijven. In het afgelopen halfjaar was dat 16,8 miljard euro. In heel 2019 kwam het bedrag uit op 33,3 miljard euro.

Handen met zeep

Niet allemaal, maar toch wel aardig wat ondernemers gaat het, ondanks de Covid 19 ramp die de mensheid getroffen heeft, heel goed.. Neem Aegon. De verzekeraar behaalde een nettowinst van 1,27 miljard euro over het eerste kwartaal van 2020, terwijl experts op een verlies van 100 miljoen euro hadden gerekend. Dat was aanleiding om de 10 procent rendement - het gemiddelde dat al negentig jaar door alle beursgenoteerde ondernemingen wordt gehaald – los te laten volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Cijfers

Nog een paar cijfers. ASML te Veldhoven is een bedrijf dat machines fabriceert voor de halfgeleidersindustrie. De omzet in 2019 was 11.820 miljoen euro. Dividend over 2013: 610 euro; over 2017 was dat 1.400 euro en in 2019 is onlangs 2.400 euro uitgekeerd.

Voor Unilever hadden analisten voor de eerste helft van 2020 een daling van de omzet van 7,2 procent voorspeld. Het werd slechts 2,2 procent. (Het Financieele Dagblad, 24 juli 2020)

Berichten

Een paar korte berichten (Het Financieele Dagblad, 18 juli 2020).
* Over de goudprijs.
Kop: Goud stijgt naar recordhoogte door corona crisis en dalende dollar.
Gisteren, 17 juli 2020, is de goudprijs naar het hoogste punt ooit gestegen.
* Over de handel in natuur.
Kop: Investeerder KKR ziet handel in Great Barrier Reef. KKR is een Amerikaanse beheerder van 148 miljard dollar. Het Great Barrier Reef is een enorm koraalgebied ten Oosten van Australië. KKR pompt omgerekend 60 miljoen dollar in het project. Australische boeren die minder grondwater in zee spoelen, krijgen een krediet dat ze kunnen verkopen aan 'partijen' die hun milieuonvriendelijke activiteiten willen compenseren.

* Over Prijsvechter DeGiro.
Kop: Particuliere klanten liepen meer risico dan hun werd verteld.
Prijsvechter DeGiro begon in 2012 met het aanbieden van beleggingsrekeningen aan particulieren en veroverde met lage prijzen en agressieve marketing al snel terrein op gevestigde concurrenten. Met ruim 600.000 rekeninghouders is het bedrijf inmiddels de grootste online broker (effectenhandelaar) van Nederland.
* Over bedrijfsovernames.
Kop: Snelle opleving Nederlandse markt voor bedrijfsovernames (Het Financieele Dagblad, 24 juni 2020).
Na corona schrik komen verkopen weer op gang.
* Over belastingontwijking door multinationals.
Citaat: Zolang de Tweede Kamer faciliteert dat de strijd tegen belastingontwijking alleen door de staatssecretaris en zijn ambtenaren wordt gevoerd, zal die nooit worden gewonnen (Albert Jan van Soelen).

Conclusie

Al met al hebben heel wat jongens met geld niet te klagen over de stijging van de winsten en dat terwijl gelijktijdig tientallen miljoenen mensen werkloos werden/worden door investeerders en/of ziek werden/worden door een virus.

Het is de allerhoogste tijd dat de mensheid en zeker zij die vertrapt worden en geen leefbaar bestaan hebben, de macht uit handen nemen van de geldwolven en een wereld scheppen die voor iedereen is.

S symbool