welkom
extra
Solidariteit

FNV: "nog steviger inzetten"

De winsten blijven stijgen, de lonen niet

Maurice Ferares

De werkgeversorganisatie AWVN maakte 18 mei 2021 bekend dat de helft van de werknemers geen loonsverhoging krijgt. Volgens deze ondernemersclub zijn er tot en met april dit jaar 124 akkoorden gesloten met een gemiddelde loonsverhoging van net geen 2 procent. Deze besluiten treffen een half miljoen werkers die onder een dit jaar afgesloten cao vallen.

Het Financieele Dagblad, 19 mei 2021, laat weten dat vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha, cao-coördinator, het zorgelijk vindt dat een half miljoen werknemers niet eens compensatie krijgt voor de inflatie:
Helaas wilden de werkgevers hier geen afspraken over maken. En ook niet over de manieren om de crisis socialer op te vangen, zoals arbeidstijdverkorting. Strategie adviesbureau Simon en Partners maakte vorige week bekend dat zes op de tien bedrijven vorig jaar hun winstmarges wisten te verbeteren.
Boufangacha ziet de economie flink aantrekken. Daarom zal de bond nog steviger inzetten op meer vaste banen en een eerlijke loonsverhoging.

Spotprent Bernard Arnault
Bernard Arnault

Grote ondernemers gaat 't goed

Er is alle aanleiding om de lonen te verhogen en een loonsverhoging van 2 procent is werkelijk een schandaal. Een paar voorbeelden hoe goed de meeste ondernemers het maken (HFD, 8 mei 2021 - NRC, 30 april 2021).
* Heineken voert overnamegesprekken met de Zuid-Afrikaanse Distell Group. Beurswaarde twee miljard euro.
* Nederlandse chocoladebaron Fons Walder wil het Franse ''Sweet Products'' overnemen. Het fusiebedrijf zou een omzet krijgen van 1,2 miljard euro.
* Staalfabrikant Aperam had het beste kwartaal in zijn geschiedenis.
* Pegasus, het nieuwe investeringsvehikel van de steenrijke Bernard Arnault staat sinds kort op de Amsterdamse beurs en haalde in 2020 een winst van 4,7 miljard euro met een omzet van 44,7 miljard\
* Olie stuwt winst van Shell in coronatijden.
* Unilever splitst na thee ook wattenstaafjes en zepen af. Het concern presteerde het afgelopen kwartaal met een omzet van 12,3 miljard euro beter dan analisten hadden verwacht.

Erbarmelijk dat de vakbond FNV met bijna een miljoen leden zo verstek laat gaan en de ondernemers geen gepast antwoord geeft als dezen beweren geen vlees op de botten te hebben om de werkers een loonsverhoging te geven. Zijn de verslagen van de Beurs dat er deze dagen opnieuw een record werd gehaald in de handel, dan verzonnen?

S symbool