Illustraties uit papieren Solidariteit 1983-1986

Doorlopende actualiteit

Hans Boot

Een jubileum ligt ons niet - hoe moeilijk ook, we blijven vooruit kijken. Maar toch kwam in de redactie al een paar keer ter sprake dat oktober 2022 veertig jaar geleden is dat het blad Solidariteit in Vlissingen, met de bedrijfsledengroep van De Schelde als gastheer/vrouw, 'officieel' werd opgericht. Even dreigde een prijsvraag uitgeschreven te worden, met het bijzondere nummer 0 als inzet - wie was er bij?

De nummers uit die eerste tijd zijn langzamerhand zeldzaam en zelfs niet (meer) in het bezit van leden van de redactie. Nadat ze uit de archiefdoos waren gehaald, viel onder andere op dat al die jaren veel aandacht was besteed aan illustraties. Een inspirerende traditie die we graag met onze webzine voort hebben gezet.

Scherpe waarnemers

Uit de periode mei 1983 tot en met september 1986 (Solidariteit kwam meestal tweemaandelijks uit) is een vijftal tekeningen gekozen. De stijl mag misschien wat veranderd zijn, voor wat aan de kaak wordt gesteld, geldt dat beslist niet. De tekenaars lijken gezegend met een vooruitziende blik, de overeenkomst tussen de actualiteit van toen en nu is sprekend.

Strikt geredeneerd, is dat logisch; want aan de grondslagen van het kapitalisme is weinig tot niks veranderd. Maar daaarmee is beslist niet alles gezegd. Dat laat de loerende man onder het bureau zien en de agent die de ondergrondse surveilleert. En de krachtpasser die stoer lijkt, maar in de praktijk verschrompelt, is voor vakbondsleden helaas niet alleen van deze tijd.
Voorspellers zijn de tekenaars niet, wel scherpe waarnemers die ons vandaag in die zin tot de orde roepen dat de veel geprezen en gepredikte 'vooruitgang' niet meer is dan een valse suggestie. Niet voor niets heeft Rutte het over 'een pracht land'.

Willem van Manen: Televsiee met even geduld aub akw aww ... en skelet van kijker
Solidariteit, nummer 1, mei 1983
Opland: Directteur loopt uit bank met zak zwartgeld - burgerlijke ongehooszaamheid
Solidariteit, nummer 2, september 1983
Willem van Manen: WE ZULLEN ZE ... hun zin geven
Solidariteit, nummer 13, mei 1985
Elly Hees: Vrouw zit achter bureau, man kruipt onder bureau. Bent  U uw pen weer kwijt memeer Jansen?
Solidariteit, nummer 15, september/oktober 1985
Politie agent kijkt met verrekijker in rioolput
Solidariteit, nummer 20, september 1986
S symbool