welkom
extra
Solidariteit

Polderen in een lagelonenland

Filipijnse vakbonden farmaceutische industrie tripartite overleg

IndustriALL 1

Logo IndustriALL

Vakbonden in de Filipijnse farmaceutische industrie hebben met succes bij de overheid gelobbyd om een tripartite overleg op te zetten. Dit overleg moet diverse problemen in de industrie aanpakken.

Op 11 mei 2021 vond een online overleg plaats met minister Silvestre Bello III van Arbeid en Werkgelegenheid (Department Of Labour and Employment, DOLE) en zijn staatssecretaris Benjo Binavidez. De minister accepteerde het voorstel van de bonden om een tripartite overleg in te stellen. In dit overleg worden industriële ontwikkelingen, regelgeving, arbeidsomstandigheden en sociale vraagstukken besproken. Zeventien afgevaardigden van het IndustriALL's vakbondsnetwerk in de farmaceutische industrie waren virtueel aanwezig, waaronder leiders van de vakcentrale Trade federation 3-federation of free workers (TF3-FFW) en bonden van Pfizer, Takeda, Johnson and Johnson, AstraZeneca, Bayer, Sanofi, Novartis en andere.

Doorgaan

Het vakbondsnetwerk drong er bij DOLE op aan kwesties als afwezigheid van veiligheids- en gezondheidscommissies, ongegronde tijdelijke contractonderbreking, ontslagen tijdens de pandemie en geweld en discriminatie op de werkplek aan te pakken. Cecile Villarama, van de Takeda vakbond TF3-FFW:

Het groene licht van DOLE [ministerie] is een goed begin. We zullen doorgaan met ons werk om een tripartite overleg tot stand te brengen. Samen met onze sociale partners zorgen we voor gezondheid en veiligheid op het werk.

DOLE zal de farmaceutische uitnodigen voor een verkennende bijeenkomst. Het ministerie heeft toegezegd inspecties uit te voeren om veiligheid en gezondheid op de werkvloer te garanderen.
IndustriALL Global Union was aanwezig bij de oprichtingsvergadering van het netwerk en ondersteunt de ontwikkelingen volledig. Maar de vooruitgang is het werk van de Filipijnse bonden die in staat waren sociale samenwerking in de sector op te bouwen.
Volgens Tom Grinter, directeur van IndustriALL in de chemie en farmaceutische industrie:

Dit is een voorbeeld dat in andere sectoren kan worden overgenomen. Het laat zien dat lange termijn actieplannen haalbaar zijn met solidaire inzet op nationaal en internationaal niveau. We verheugen ons op een tripartite overleg dat voordelen brengt voor de arbeid(st)ers, bonden en bedrijven in de sector. Felicitaties aan iedereen betrokken bij dit inspirerende vakbondswerk.


1 Eerder, 25 mei 2021, gepubliceerd op www.industriall-union.org/philippine-pharmaceutical-unions-form-tripartite-social-dialogue-mechanism. Vertaling Jan Taat.
(terug)
S symbool