welkom
extra
Solidariteit

Afgang van 'linkse drie'

Pandemie en klassenstrijd

Maurice Ferares

Het was geen leider van de Partij van de Arbeid, van GroenLinks of de Socialistische Partij, die het zei, het was de VVD premier Mark Rutte op19 juni 2019 tijdens een festival van zijn partij: De winsten van de ondernemingen klotsen tegen de plinten, de lonen van de werkenden kunnen best verhoogd worden. Een politieke truc, waarvan de bedoeling was om het kleine beetje wind dat de linkse partijen soms nog in hun zeilen hadden, weg te kapen.

Het was zeker niet Ruttes bedoeling sympathie te tonen voor de slecht beloonde werkers, de 300.000 werklozen en het half miljoen mensen dat in 2019 onder de grens van de armoede leeft (Nibud,9-12-2019). De linkse partijen hadden zich uiterst kwetsbaar gemaakt door in plaats van een antikapitalistisch program, alles te doen om in een regeringscoalitie met Rutte en de andere rechtse partijen te komen. Hetgeen de voornaamste oorzaak was van de afgang van de 'linkse drie' tijdens de parlementsverkiezingen op 17 maart 2021. Ze deden alles om zich in een coalitieregering te voegen met de partijen van de ondernemers.

Wereldramp

De 'winstdeling', waarover een aantal kopstukken uit de ondernemerskringen sprak na de verklaring van Rutte, was slechts een tactiek in de voorbereiding van de Tweede Kamer verkiezingen. Dat werd geïllustreerd door het feit dat daarna het woord winstdeling uit geen enkele ondernemersmond meer te horen was. Het zogenaamde gepolder werd hervat, met alle ellende van dien. Geen arbeid, geen socialisme, geen groen en geen links. De ondernemers hebben goed voor zichzelf gezorgd. De winsten bleven tegen de plinten klotsen. Ook op de effectenbeurs. Lees maar verderop.

Foto coronavirus

Afgezien van de dagelijkse zorgen om het bestaan, was het ook de corona pandemie die een rol speelde bij de verkiezingen. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat de ramp, waaronder de wereldbevolking vandaag lijdt, een gevolg is van het maatschappelijk systeem waarin kapitalisten de macht uitoefenen en waaraan alle mensen op de aarde onderhorig zijn .Het maken van winst is het doel van de heersers, niet een gelukkig bestaan op de planeet voor alle bewoners.
De miljoenen doden die vielen door corona, hebben de ondernemers op hun geweten. Het aantal Nederlandse doden door corona was op 15 april 2021: 16.800. In landen als India en Brazilië komen er dagelijks tienduizenden bij.

Links en de recordwinsten

Onder specialisten als virologen heerst algemeen de mening dat de corona pandemie voorkomen had kunnen worden, indien ondernemers middelen hadden gefinancierd die de uitbraak konden voorkomen. Een kleine internationale groep specialisten had met een niet al te groot budget een plan kunnen opstellen dat de mensheid de ramp had kunnen besparen. Maar ondernemers investeren niet in de vervaardiging van producten die geen onmiddellijke winsten opleveren, stellen de virologen terecht.

Geen van de drie linkse partijen heeft voorgesteld de farmaceutische industrie te nationaliseren. Om maar niet te spreken van socialisatie, waarbij de controle over de bedrijfstak in handen zou komen van de werkers aldaar, en niet het behalen van winst door individuele investeerders het doel van de productie zou zijn.
De winsten in de farmaceutische industrie zijn inderdaad niet gering. Een voorbeeld. Volgens Het Financieele Dagblad van 3 februari 2021 verwachtte Pfizer 15 miljard euro meer omzet door corona in het jaar 2021. De Amerikaanse multinational dacht 61,4 miljard te kunnen halen. Dat zou een omzetgroei van 47 procent betekenen. Pfizer is echter niet de enige die profiteert van de corona crisis. Zie uit dezelfde krant, 1 april 2021: AEX-index tikt hoogste punt ooit aan, midden in de corona crisis. Record uit 2000 sneuvelt, ondanks sombere vooruitzichten voor de economie: 704,25 punten.

Vraag: hoeveel doden zal het volgende virus eisen? Antwoord: zolang de wereldgemeenschap bereid is onder het kapitalisme te blijven leven, zullen het miljoenen zijn.

S symbool