welkom
extra
Solidariteit

Online solidariteitsconcert - 20 maart 2021

Solidariteit met onze politieke gevangenen in Chili

Patricio Aravena

Mijn naam is Patricio Aravena. Ik ben, Chileen, ex-politiek gevangene en politiek vluchteling van de dictatuur van Pinochet. Dankzij de solidariteit kon ik in 1978 vanuit de gevangenis naar Nederland komen, mijn gastland. De internationale solidariteit was een grote steun voor mijn volk om Pinochet en zijn dictatuur in 1990 eindelijk omver te werpen en een 'democratisch' proces in Chili op gang te brengen, na zeventien jaar dictatuur.

Er kwamen veranderingen, Chili ging mee in de globalisering, de economie leek te ontwikkelen, maar de armoede en ongelijkheid werden steeds groter. Een groot deel van de bevolking leeft op de pof om te kunnen overleven.
De dictatuur en de regeringen erna hebben Chili in de uitverkoop gezet, bijna alles is geprivatiseerd: grondstoffen, oerbossen, water, rivieren, ....
Bij de herdenking van de staatsgreep op 11 september 2019 in Amsterdam vroeg ik mij af: hoe lang houdt het Chileense volk dit nog vol. Een maand later barstte de bom.

Vrijlating gevangenen

Op 18 oktober 2019 was er de eerste grote nationale volksuitbarsting in Santiago, Chile. Misschien herinneren jullie de beelden van de grote protesten in Chili 2019. Ontstaan vanuit de jongeren, vanuit de hoofdstad, ze breidden zich razendsnel uit over het hele land, gesteund door bijna alle lagen van de bevolking, miljoenen Chilenen gingen de straat op. Dankzij de protesten en demonstraties kwam er een volksraadpleging en wordt er eindelijk gewerkt aan een nieuwe grondwet om die van Pinochet te vervangen.
Ondertussen werden en worden de mensenrechten ernstig geschonden, demonstraties met veel geweld uiteengeslagen, traangas en waterkanonnen gespoten waarin zuur is vermengd, er wordt op grote schaal gemarteld, bedreigingen, meer dan 250 demonstranten verloren een oog door gerichte schoten met rubberkogels en molotovcocktails door de politie. Zonder aanleiding worden mensen vastgezet.

Chili telt momenteel meer dan 2.500 politieke gevangenen, de meesten zitten al geruime tijd, soms een jaar, vast zonder enig proces, de straffen zijn buiten proporties (varie¨rend van zeven tot vijftien jaar) en meestal gebaseerd op vals bewijsmateriaal. Dit wordt bevestigd door advocaten en internationale mensenrechtenorganisaties. Het zijn voornamelijk jongeren en scholieren die meestal niets meer deden dan demonstreren.
De wetgevende macht heeft onder druk ingestemd om een wetsvoorstel te behandelen over humanitaire gratieverlening, waarover in het Nationaal Congres een algemene stemming zal worden gehouden. Hier zal vrijlating worden bepleit voor de gevangenen van de revolte van 18 oktober 2019. Het gaat om een generatie die opkomt voor veranderingen en een betere toekomst, en wier toekomst wordt vernietigd.

Informatie

Ik hoop als ex-politieke gevangene dat de internationale gemeenschap ons steunt en dat deze gevangenen zo spoedig mogelijk vrijgelaten worden. De Chileense regering is zeker gevoelig voor internationale druk, wij willen een goede toekomst voor onze jongeren, en een democratisch en rechtvaardig Chili. Steungroep voor de politieke gevangenen van Chili, Nederland GAPPcl.nl - telefoon: +31 6 5333 8321.

Adressen

Presidente del Senado Adriana Mun~oz D’Albora : a.munuz at senado.cla, voorzitter Senaat Chili.
Comision der DD.HH. Senado : a.munuz at senado.cla
Ambassade van de republiek Chili, Ambassadeur Ms. Maria Teresa Infante, Mauritskade 51, 2514 HG Den Haag : Echile.holanda at minrel.gov.cl

Op 20 maart 2021 houden we een tweede internationaal digitaal concert om aandacht te vragen voor onze gevangenen.

Aankondiging concert
Eerste opstand, niet alleen in Santiago, in het hele land van Noord naar Zuid(pool) waren er enorme manifestaties.

Vanaf 20.00 uur (Nederland), 16.00 uur (Chili), zullen de virtuele deuren worden geopend van het eerste solidaire concert van 2021!
Dit solidariteitsconcert is bedoeld om de schending van mensenrechten in Chili aan de kaak te stellen, de onmiddellijke vrijlating van onze jonge politieke gevangenen te eisen en geld in te zamelen voor hen en hun families.
Er is een gevarieerd programma met verschillende artiesten uit Latijns-Amerika en Europa!
We gaan via Facebook en YouTube uitzenden! En hopen op donaties.
FB Event: www.facebook.com/events/334657094523857.

S symbool