Op meer dan honderd locaties stakingen tegen 'Union Busting'

'Rode kop rebellie' - Starbucks Verenigde Staten

Jake Johnson (1)

Dit is 'Rode Kop Dag' en we mobiliseren voor een stem op het werk en een plaats aan de tafel, zei een medewerker van Starbucks. Duizenden vakbondsleden op meer dan honderd locaties, verspreid over de Verenigde Staten, staakten 17 november 2022 als protest tegen de weigering van de koffiegigant om onderhandelingen aan te gaan in winkels die vóór vakbondsvertegenwoordiging hebben gestemd.

Workers United, de vakbond die duizenden Starbucks arbeiders vertegenwoordigt, noemde de staking "Rode kop rebellie" als een werknemersreactie op Starbucks jaarlijkse Rode Kop Dag. Op die dag geeft Starbucks gratis herbruikbare rode koppen weg om het Kerstseizoen in te luiden. De stakers deelden dit jaar Starbucks Workers United koppen uit om publieke aandacht te trekken voor de campagne van de bonden en de agressieve en illegale methoden van de bazen van het bedrijf de bond uit te bannen.

Foto Rode Koppen
Starbucks medewerk(st)ers showen de vakbondsversie van de Rode Kop.

Onderhandelingen

Michelle Eisen, een werkneemster uit Buffalo, verklaarde: Als Starbucks één van mijn collega's ontslaat vanwege een button voor zelfmoordpreventie, of als ze tientallen locaties sluiten vanwege de oprichting van bonden, of als we niet kunnen profiteren van de voordelen bij locaties zonder bond, het maakt alleen maar duidelijk dat Starbucks de waarden achter zich heeft gelaten waarvoor velen van ons daar kwamen werken.
Daaraan voegt ze toe: Je kan niet voor LGTBQ of voor Black Lives Matter of voor duurzaamheid zijn en tegen vakbonden. Op deze Rode Kop Dag mobiliseren we voor een stem op het werk en een echte plaats aan tafel. In een persverklaring noemde Starbucks Workers United de stakingen afgelopen donderdag de grootste gecoördineerde actie tot nu toe. Minstens 112 locaties in tientallen steden deden mee.

Logo Starbucks Workers united, vuist om beker

Afgelopen jaar hebben werknemers in meer dan 260 Starbucks locaties gestemd voor vakbondsvertegenwoordiging. Maar het bedrijf heeft in nog geen enkele vestiging een arbeidsovereenkomst afgesloten. De werknemers klagen over schandalige vertragingstactieken, zoals weigeren van elementaire eisen en weglopen uit onderhandelingen. We mogen al blij zijn tien minuten te halen, vertelt Tyler Keeling uit Lakewood in Californië The Guardian, het is duidelijk wat ze doen. Ze rekken de onderhandelingen zo lang mogelijk en ondertussen proberen ze de vakbondsleden te demoraliseren.

Solidariteit

De stakingen komen twee dagen, nadat de National Labor Relations Board (NLRB) het federale gerechtshof heeft gevraagd Starbucks landelijk boetes op te leggen als zij mensen ontslaan vanwege vakbondsactiviteiten. Volgens Workers United heeft de NLRB Starbucks beschuldigd van meer dan 900 overtredingen van de arbeidswet.

Senator Bernie Sanders (onafhankelijk politicus, verloor in 2008 voorverkiezingen van Hillary Clinton) deelde zijn solidariteit met de stakers via de sociale media: CEO Howard Schultz is bezig met illegale vakbondsuitdrijving en ontslaat medewerkers vanwege organizing. Ik ben trots bij de stakers te zijn. Mijnheer Schulz, het is tijd te erkennen dat de winkels vakbondsvertegenwoordiging hebben en eindelijk serieus te onderhandelen met de werknemers.

(1) Eerder, 17 november 2022, verschenen bij commondreams.org met de titel 'Red Cup Rebellion': Workers at 100+ Starbucks Locations Strike to Protest Union Busting. Vertaling: Jan Taat.

S symbool