Over winsten gesproken - veertig jaar Solidariteit (7)

Shell int al jaren de hoogste winsten

Hans Boot (1)

Een tijdje terug raakte ik na de voetbalwedstrijd van mijn kleinzoon in gesprek met één van de toeschouwende vaders. Na de mooie goal van zijn zoon vertelde hij die zaterdag 's middags snel een paar uur naar zijn werk te moeten. Zo hoorde ik dat hij bij de Shell werkte en zich bezighield met duurzaamheid. Hij bleek trots te zijn op deze nieuwe prioriteit, waarin Shell veel geld wilde steken en hij veel tijd. Daar had hij best een zaterdagmiddag voor over.
Anderhalve maand later (28 juli 2022) las ik dat de olie- en gasgigant in het tweede kwartaal van 2022 een recordwinst van 11,47 miljard had binnengehaald, 26 procent meer dan de ruim 9 miljard in het eerste kwartaal. De hoogste kwartaalwinst ooit. Ook daar zal hij trots op zijn.

Deze koppositie in de wereld van de winsten bezit Shell al decennia. Ook toen het hedendaagse motto "verantwoord leveren van energie, rekening houdend met mensen, veiligheid en milieu" niet nodig was. Dat is te zien in de 'winstoverzichten' die Solidariteit in de jaren tachtig samenstelde en publiceerde. Ook dat is een leerzame terugblik op "veertig jaar Solidariteit".

Tekening Man met moker en groot Shell logo
Uit nr. 35, oktober 1989, Shell helpt apartheid.

Winsten heten uitdagingen

Ook leerzaam is de uitspraak van Rutte op 15 juni 2019 dat het geld bij de grote bedrijven klotste tegen de plinten, maar de lonen niet hard genoeg mee stegen. Uiteraard gold dat niet voor de top van de bedrijven. Rutte beriep zich op wat in de economische leer gangbaar is: een eenmalige loongolf is goed voor de economie. Let wel, eenmalig. De miljardairs en de gulzige aandeelhouders hebben zo'n golf niet nodig, ze doen ook vandaag goede zaken en profiteren van de oorlog die Poetin in de Oekraïne voert. De olie- en gasprijzen schoten omhoog. Kassa voor de profiteurs en een lege portemonnee voor de 'gewone mensen'. Inflatie, springende huren, torenhoge gas- en elektriciteitsrekeningen en de hardnekkige pulpbanen. De klacht van ondernemers over wat zij de 'arbeidskrapte' noemen, lijkt meer een aangelegenheid van de overheid dan voor de ondernemers. Van een loongolf is geen sprake. De FNV sluit soepel cao's af met verantwoorde loonsverhogingen en kopt "acties gelukkig niet nodig". En ook dat doet aan veertig jaar geleden denken.

Nog even terug naar Shell en de duurzaamheidsdroom van de vader met de scorende zoon die goed luisterde naar zijn hoogste baas, CEO Van Beurden: Klimaatverandering, levert 2022 grote uitdagingen op voor consumenten, overheden en bedrijven. Daarom gebruiken we onze financiële kracht om te investeren in een veilige energievoorziening [...], nemen we echte, gedurfde stappen om de CO2-uitstoot te verminderen en transformeren we ons bedrijf voor een koolstofarme energietoekomst.
Hij voegt daar zonder enige schroom aan toe. En, heel belangrijk, onze strategie levert sterke resultaten op voor onze aandeelhouders (Het Financieele Dagblad, 28 juli 2022). Jaar in, jaar uit.

Winstoverzichten 1982-1990

Het is niet voor iedereen krisis!
Nr. 1, 1 mei 1983.
Dit is HUN herstelplan!
Nr. 6, Mei 1984.
Haal het geld waar 't zit!
Nr. 13, mei 1985.
Tel uit UW winst!
Nr. 19, juni 1986.
Daarom is er paniek over een loongolf!
Nr. 24, juni 1987.
Paas-pakket Lubbers/De Vries
Nr. 28, mei 1988.
Dik boven de 5 procent, bijna allemaal
Nr. 33, april 1989.
En toen was er ... Sociale Vernieuwing
Nr. 38, april 1990.

(1) Met dank aan Jan Taat

S symbool