Dag van de Arbeid 1 mei 2023, Amsterdam
Internationale deelname onder de duizenden
Harry Peer
Maandagmiddag 1 mei 2023. Dag van de Arbeid, al 133 jaar lang de dag waarop arbeid(st)ers wereldwijd opkomen voor sociale en politieke rechten. De dag waarop gevierd wordt dat arbeid de bron van het bestaan is.
Duizenden mensen hebben zich verzameld op de Zuidas Amsterdam, gewone hardwerkende arbeiders, mannen en vrouwen uit de meest uiteenlopende bedrijfstakken en beroepsgroepen, gereed voor de 1 mei demonstratie. Er wordt gezongen en gedanst, een Turks gezelschap brengt de sfeer er meteen goed in, spandoeken en borden worden omhooggestoken. De Internationale klinkt.
Applaus en toejuichingen
Dat zal opkijken zijn geweest voor al die juristen en economen in het hart van het financiële kapitalisme van ons land. We vertrekken richting Martin Luther Kingpark. Een stevige wandeling van ruim een uur. Ritmische muziek begeleidt ons. Gelukkig is het zonnig weer. Het wordt nog zonniger, omdat omstanders verrast opkijken, van hun instemming getuigen, applaudisseren. De RAI passerend worden we toegejuicht door dagdeelnemers. Het aardige van de FNV-demonstratie is dat aansluitend van alles is georganiseerd, waardoor deze dag met muziek, sprekers, workshops, theater, film, eten en drinken enigszins op de feestelijke viering gaat lijken die bijvoorbeeld in landen als Frankrijk en Italië mee te maken is.
De filmzaal is goed bezet: in de documentaire Over Leven maken we kennis met acht gewone mensen en hun werkplek, we volgen eveneens FNV voorzitter Tuur Elzinga die uitgebreid commentaar geeft. De popcorn is te veel en te zout. Het is dringen bij de eettentjes.
Klimaatactivisten
Deze Dag van de Arbeid valt in een periode waarin werknemers met stakingen verbetering van arbeidsvoorwaarden afdwingen of door werkgevers voorgestelde verslechteringen van tafel vegen. Alleen al de hoge inflatie van meer dan 10 procent maakt optreden hard nodig.
Waar vonden of vinden al die acties plaats? Denk aan de gezondheidszorg, de Bijenkorf en in de sociale ontwikkelbedrijven. Denk aan de stakingen bij de Nederlandse Spoorwegen, op Schiphol, in de havens, bij de ING, in de ziekenhuizen, bij de gemeenten, bij voedingsmiddelenfabriek Tate & Lyle, bij het distributiecentrum van Albert Heijn.
Tijdens de mars vang ik dialecten op uit heel Nederland, maar ook flarden Frans, Engels, Turks, Iranees. Enkele foto's getuigen van de vurige aanwezigheid van de laatste nationaliteit en van de beroerde toestand in Iran. Op de in het park gecreëerde Speakers' Corner spreken enkele Iranese arbeiders. Ook andere thema's krijgen daar de ruimte: klimaat en vakbond, de torenhoge inflatie en de sociale ongelijkheid, de vakbondsstrijd in Belarus. Jongeren van diverse politieke partijen rennen rond, de SP, de Nieuwe Communistische Partij en warempel ook nog de Partij van de Arbeid. Een vriendelijke klimaatactiviste overhandigt me het Handboek voor Klimaatverzet.
FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt de aanwezigen toe. Hij veroordeelt werkgevers die hun eigen zakken en die van de aandeelhouders vullen en hun werknemers achteloos behandelen. Het is van belang om een serieuze tegenmacht te zijn voor het grootkapitaal en de politiek onder druk te zetten om naar de vakbeweging te luisteren. We moeten blijven strijden voor een eerlijke beloning en de uitbanning van armoede uit een rijk land. Het is goed dat Elzinga erop wijst dat klimaatactivisten de FNV hebben gevonden, zodat samen gestreden kan worden voor toekomstbestendige banen en een duurzame industrie.

Bart Plaatje
Willen we naar de zuidas, dan gaan we naar de zuidas
foto's Harry Peer









naar de zuidas

op de zuidas
