Nederlandse regering over Palestijns verzet

Israëlische bezetting en Apartheid

Wim Lankamp

"Gruwelijke berichten over de terreuraanslag in Neve Yaakov. Een aanslag in de buurt van een synagoge op holocaustherdenkingsdag is afschuwelijk. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families." (1)

Aan het woord is de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra. Hij betreurt terecht de zeven Israëlische slachtoffers die vielen bij een aanslag door een 21-jarige Palestijnse jongen. Neve Yaakov is een illegale, Israëlische nederzetting in bezet Oost-Jeruzalem. Voor tien Palestijnen die een dag eerder (27 januari 2023) omkwamen door Israëlisch geweld had de minister geen woord over.

Foto Hezbollah

Bezetting als voedingsbodem

Op donderdag 26 januari vielen de tien Palestijnse doden door Israëlisch geweld in de Palestijnse stad Jenin en elders op de bezette Westelijke Jordaanoever. (2) Hoekstra, en het kabinet met hem, reageerde niet. Zijn gedachten waren ditmaal niet bij de slachtoffers en hun families. Die eenzijdigheid roept herinneringen op aan de tweet die premier Mark Rutte verstuurde naar aanleiding van de geweldescalatie in Palestina en Israël in mei 2021. Die tweet leidde tot hevig protest en werd gevolgd door een gepeperd Tweede Kamerdebat. (3) Uit Hoekstra's Twittergedrag blijkt dat het kabinet uit de eerdere ophef geen lering heeft getrokken. Tekenend is ook Hoekstra's verwijzing naar Holocaust Remembrance Day (herhaald door de Nederlandse ambassadeur) als context van de aanslag. Het is maar de vraag of de schutter weet had van de herdenking. Bovendien gaat Hoekstra voorbij aan voor de hand liggende redenen die een Palestijn kan hebben om de wapens op te nemen. De belangrijkste daarvan is de meedogenloze, al 55 jaar (of eigenlijk sinds 1948, 55 jaar is vanaf 1967) durende Israëlische bezetting die gepaard gaat met oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en een scala mensenrechtenschendingen. De bezetting is een voedingsbodem voor verzet en geweld in alle soorten en maten, terroristische aanslagen inbegrepen, maar wordt door het kabinet en de meerderheid van de internationale gemeenschap nog altijd op haar beloop gelaten.

Hoekstra doet er goed aan kennis te nemen van de verklaring waarin drie mensenrechten-experts van de VN die straffeloosheid naar aanleiding van het Israëlische geweld in Jenin opnieuw aan de kaak stellen: Wij dringen er bij de internationale gemeenschap op aan onverwijld te reageren en actie te ondernemen zoals aanbevolen door het internationaal recht, met inbegrip van het VN-Handvest. Dit blijft de enige mogelijke manier van handelen om een einde te maken aan het meedogenloze geweld, misbruik en straffeloosheid, en om de weg vrij te maken voor een betere toekomst voor Palestijnen en Israëli's.

Religieus extremisme

De realiteit is dat miljoenen Palestijnen nog nooit een dag in vrijheid hebben kunnen leven. De ene generatie na de andere groeit op onder een dagelijks regime van onrecht en onderdrukking en de bijbehorende trauma's en pijn. Dat gold ook voor Khairy Alqam, de 21-jarige Palestijn die de aanslag in Neve Yaakov pleegde. Hij werd bij zijn geboorte vernoemd naar zijn grootvader, die vier jaar eerder, in mei 1998, in Jeruzalem op straat werd doodgestoken. De dader, door de media omschreven als een Joodse terrorist, doodde nog drie Palestijnen en kerfde een Davidsster in één van hen. In 2010 werd de kolonist Haim Pearlman opgepakt als vermoedelijke dader, maar hoewel zijn schuld volgens getuigen en de veiligheidsdienst Shin Bet vaststond, werd hij door de rechtbank niet veroordeeld. Pearlman was verbonden aan de extreemrechtse terreurorganisatie Kach, opgericht door rabbi Meir Kahane. Daar stond hij in nauw contact met de huidige (inmiddels ontslagen) minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, die recent nog een herdenkingsbijeenkomst voor Kahane bijwoonde. De benoeming van Ben-Gvir en een aantal geestverwanten tot ministers wijst uit hoe religieus extremisme in Israël gaandeweg mainstream is geworden.

Toch was de moord van de grootvader van Khairy Alqam, naar verluidt, niet het primaire motief dat hem tot zijn daad bracht. Volgens een door het dagblad Haaretz (30 januari 2023) geciteerd familielid werd zijn actie ingegeven door de dood van zijn 17-jarige vriend en bloedverwant Salah Muhammad Ali. Die werd woensdag 25 januari in het vluchtelingenkamp Shu'afat in Oost-Jeruzalem door een Israëlische militair doodgeschoten omdat hij een wapen in zijn hand zou hebben gehad - het bleek te gaan om een speelgoedpistool. De militair die hem doodde, werd de volgende dag door Ben-Gvir onderscheiden. Vrijdags wijdde Alqam zijn laatste Facebookpost aan een afscheid van Ali alvorens hij de aanslag pleegde die zeven Israëlische kolonisten het leven kostte.

Palestijn met vlag, dorp op achtergrond

Verscherpte verhoudingen

De al decennia durende Apartheid waaronder Palestijnen leven, stuit in tegenstelling tot de (vroegere?) Zuid-Afrikaanse verhoudingen niet op het brede, internationale protest dat ook de Nederlandse regeringen steunde. Die Israëlische Apartheid heeft nieuwe impulsen gekregen door de extreem rechtse regering die Netanyahu begin dit jaar vormde.
Dat in de eerste vijf weken van dit jaar 2023 gemiddeld meer dan één Palestijn (41) om het leven werd gebracht, is daar een macabere illustratie van. Zo schoten 6 februari bij een inval in een Palestijns vluchtelingenkamp in Jericho Israëlische militairen vijf Palestijnen dood. De Israëlische bezettingstroepen vielen in alle vroegte het kamp binnen, op zoek naar twee Palestijnen en stuitten daarbij op verzet. In het vuurgevecht dat ontbrandde kwamen de vijf Palestijnen om het leven, vier van hen behorend tot dezelfde familie. Onder hen zouden de twee gezochte mannen zijn. De lichamen van de slachtoffers werden door de militairen meegenomen. Zeker elf Palestijnen werden gevangengenomen.

De twee gezochte Palestijnen waren volgens het Israëlische leger op 28 januari verantwoordelijk voor de beschieting van een restaurant aan de rand van de illegale, Israëlische nederzetting Vered Jeriho, even ten zuiden van Jericho. Bij de beschieting raakte niemand gewond.
In een poging de twee te vinden, sloot het Israëlische leger de toegangswegen tot Jericho na 28 januari zo goed als af. Afgelopen zaterdag vielen bezettingstroepen het kamp voor een eerste keer met zwaar materieel binnen in een mislukte poging de twee mannen te vinden. Daarbij vielen dertien Palestijnse gewonden en werden negen Palestijnen opgepakt. Drie woningen werden grotendeels vernield. Volgens Israëlische media vuurden militairen een geleide antitankraket op het kamp af.

Internationale verontrusting

Ook op 6 februari viel het Israëlische leger een vluchtelingenkamp bij Jericho binnen, met vijf doden als gevolg. Eerder werd begonnen met de sloop van veertien woningen in Jabal al Mukaber (Oost-Jeruzalem). Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de Israëlische regering bevolen de sloop van het bedoeïenendorpje Khan al-Ahmar onverwijld uit te voeren. (Middle East Monitor, 17 januari 2023)
De ontruiming van het dorp is vier jaar lang herhaaldelijk uitgesteld, grotendeels als gevolg van de grote publieke belangstelling voor de zaak van mensenrechtenactivisten, pro-Palestijnse groepen en de Europese Unie.
De bewoners van Khan al-Ahmar zijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw hier neergestreken toen zij als gevolg van de Nakba van hun gronden in de Naqab/Negev waren verdreven. Het opnieuw verdrijven van de bewoners is een ingreep in de bestaande vestiging is volgens internationaal recht verboden en geldt zelfs als oorlogsmisdaad.
De nieuwe Israëlische regering is van plan duizend Palestijnen te deporteren. Hun dorpen moeten plaatsmaken voor een militair oefenterrein voor het bezettingsleger. Het gaat om acht dorpen in Masafir Yatta, het heuvelgebied ten zuiden van de stad Al-Khalil (Hebron) op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Deportatie van een onder bezetting levende bevolking is ook een oorlogsmisdaad.

De CIA-directeur, Joseph Burns, die onlangs premier Netanyahu en president Abbas bezocht, waarschuwde dat de situatie in Israël/Palestina doet denken aan de aanloop tot de Tweede Intifada. (Haaretz, 2 februari 2023) Hij verwees naar de toegenomen Israëlische invallen in Palestijnse steden die deel uitmaken van een groeiende trend in het afgelopen jaar van steeds brutalere operaties in stadscentra op de Westelijke Jordaanoever op klaarlichte dag. De confrontaties hebben zich ook uitgebreid tot steden die anders door het veiligheidsapparaat als 'rustig' worden bestempeld, waaronder de stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever, waar Israëlische troepen maandag tijdens een vuurgevecht vijf Palestijnen doodden.

Petitie

Nederland kijkt ondanks zijn verplichtingen onder internationaal recht en de eigen Grondwet al tientallen jaren weg van Israëls onderdrukking van de Palestijnen. Israël krijgt ruim baan voor het begaan van steeds ernstiger en openlijker misdaden. De aangekondigde deportatie van duizend burgers laat zien waar dat toe leidt. Vandaar het verzoek de volgende petitie die ook gericht is aan de FNV te tekenen:
De nieuwe Israëlische regering wil duizend Palestijnen deporteren en hun dorpen verwoesten. Dat mag niet gebeuren! Aan: rightsforum.org.

Meer informatie: MENA-werkgroep-FNV . Ook: .

(1) RightsForum, 28 januari 2023 - Contact - The Rights Forum
(2) Idem, 22 mei 2021
(3) Idem, 27 mei 2021.

Verdere verwijzingen:
palestina-komitee.nl/al-nakba-1948/
rightsforum.org/media-moeten-hun-conflict-met-palestina-oplossen/
rightsforum.org/israelische-bezettingstroepen-doden-vijf-palestijnen-in-jericho
rightsforum.org/opinie/bv-nederland-ook-voor-uw-investeringen-in-oorlogsmisdaden/
rightsforum.org/petitie/stop-deportatie/
rightsforum.org/israel-en-de-misdaad-van-apartheid/
english.wafa.ps/Pages/Details/133289

S symbool