Aanloop naar autobiografie

Sjakie!! Van straatjongen tot wetenschapper v.v.

Redactie

Hoe word je in een halve eeuw van straatjongen tot stakingsdeskundige in de landelijke media? Een gang die Sjaak van der Velden tussen 1954 en 2020 doorliep. Tot Covid-19 hem velde. Het einde leek nabij, maar de medewerkers van twee ziekenhuizen en een revalidatiecentrum brachten hem weer op de been.

Het boekje dat hij over zijn ervaringen in de medische molen schreef, kreeg lovende aandacht in onder andere de Volkskrant en het Leidsch Dagblad. Maar ook zetten de vier maanden in handen van artsen en verplegenden Sjaak aan het denken over zijn leven. Het is een beetje vroeg voor een heuse autobiografie en in lijn met zijn levenslange tegendraadsheid pakt hij het dus anders aan.

Net even anders

Hij schreef een aantal anekdotes en verhalen uit de bijna zeventig jaar van zijn leven. Hoe hij de oratie van Buikhuisen verstoorde, in de val van het maoïsme trapte, bijna twintig jaar in de bouw werkte, prins Bernhard aan het fronsen bracht, politie te paard belachelijk maakte en waarom de emigratie naar Zuid-Afrika niet doorging. Maar ook zijn liefdesrelaties en seksuele avonturen komen aan bod.

Aan de hand van de 26 letters van het alfabet volgen we het leven van een onaangepast Rotterdams ventje dat via een kamp voor moeilijk opvoedbare jongens, kindertehuis en seminarie toch nog succesvol in de wetenschap belandde. Bij alle sterke en minder sterke verhalen vergeet hij de maatschappelijke context niet. Alles wat Sjakie!! beschrijft, past binnen het kader van arbeiderskinderen die gingen studeren, de ontkerkelijking, de seksuele revolutie, de opstandigheid van de jaren zestig en zeventig. Maar alles net even anders dan we gewend zijn van andere schrijvers over die tijd.

boek Sjaak van der Velden

Te koop in de boekhandel. Ook online aan te schaffen. Prijs 19,95 euro - sjaakvdvelden@gmail.com - Sjaak van der Velden

S symbool