Uit: MAAN Nieuwsbrief van augustus 2024 (1)
Een vakbond in oorlogstijd
MAAN Workers Association
Het Israëlische beleid ten aanzien van Palestijnse werkers faalt en zit vol tegenstrijdigheden. Het schaadt de belangen van de Palestijnen die in hun levensonderhoud trachten te voorzien en vernietigt de Israëlische economie zonder realistische alternatieven te bieden.
In mei 2024 nam de regering een verstrekkend besluit om het aantal buitenlandse werkers dat Israël binnenkwam, dramatisch te verhogen met 300.000 als bovengrens. Sinds dit besluit steunde een commissie van de ambtelijke top van verschillende ministeries, onder leiding van het kabinet van Netanyahu, de grootschalige 'import' van tienduizenden werkers in verschillende sectoren. Maar ondanks pogingen om het aantal arbeidsmigranten, vooral uit India, te verhogen, is deze stap uitgesteld zonder enige praktische economische oplossing te bieden.
Histadrut volgt regering
Ondertussen blijft de schade in het leven van Palestijnse arbeiders ingrijpend. In een petitie die eind juli werd ingediend bij het Hooggerechtshof sloot MAAN zich met andere organisaties aan bij Kav Laoved (non-profitorganisatie). Wij waarschuwden voor de ernstige gevolgen van de massale komst van arbeidsmigranten, vooral als dit zonder toezicht en transparantie gebeurt. Het gevolg kan moderne slavernij zijn en een ernstige aantasting van de belangen van Palestijnse werkers, uitmondend in de ontwrichting van de Israëlische arbeidsmarkt.
In tegenstelling tot de duidelijke en ondubbelzinnige oproep van MAAN voor de terugkeer van Palestijnse arbeiders naar de Israëlische arbeidsmarkt, waren we tijdens de 7 oktober oorlog getuige van een negatieve houding van de (grootste) Israëlische vakcentrale Histadrut.
Eind december 2023 publiceerde Histadrut een officieel document dat opriep tot de volledige en definitieve beëindiging van de tewerkstelling van Palestijnen in Israël. Gevolgd door de oproep hen te vervangen door buitenlandse werkers, ruim voorzien van nationalistische en populistische argumenten. Onlangs riep Histadrut ook op tot de komst van 100.000 arbeidsmigranten, waarbij zij de noodzaak negeerde om de terugkeer van Palestijnen mogelijk te maken.
MAAN verzet zich uitgesproken tegen dit standpunt van de Histadrut over Palestijnse arbeiders die jarenlang hun contributie hebben betaald. Het standpunt van Histadrut is in tegenspraak met het principe van solidariteit waarop arbeidersorganisaties en vakbonden wereldwijd zijn gebouwd.
MAAN en belangenbehartiging
MAAN tekende een arbeidsovereenkomst met de Israëlische Associatie for Civil Rights in Israël (ACRI), waarmee de medewerkers zich afgelopen mei aansloten bij MAAN. Onderhandelingen resulteerden in een collectieve overeenkomst die hun lonen verbetert; met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar. We zijn erg blij dat we ons bij MAAN hebben aangesloten en met de professionele hulp die we hebben gekregen. Dat leidde tot een snelle ondertekening van de overeenkomst. We kijken uit naar vele jaren van georganiseerd activiteiten waar we profijt van hebben, aldus advocaat Debbie Gild Hayo, lid van het arbeiderscomité.
De aansluiting van ACRI bij MAAN volgde op een reeks collectieve overeenkomsten die met mensenrechtenorganisaties zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld Physicians [artsen] for Human Rights, The Hotline for Refugees [vluchtelingen] and Migrants en B'Tselem [werkzaam op de bezette gebieden]. MAAN beschouwt zich als een partner die zich volledig inzet voor de koers van de aangesloten organisaties en de belangen van mensen die daar werkzaam zijn.
In het rood de zogenaamde Driehoek, een verzameling dorpen en steden ten oosten van Haifa, vormen Palestijnen een meerderheid van de bevolking.
Sinds 7 oktober heeft MAAN de eisen verdedigd van ruim driehonderd inwoners van Oost-Jeruzalem. Ze betroffen onder meer: arbeidsrechten, inkomenssteun, werkloosheidsuitkeringen, arbeidsongevallen, openstelling van controleposten en ontvangst van voedselbonnen. Het leverde de 'rechthebbenden' meer dan drie miljoen sjekels op (ruim 726.000 euro). Een dikke 40 procent van degenen die hulp ontvingen, waren vrouwen.
Groene economie
Zeventien vrouwen uit het Driehoeksgebied (zie illustratie), zowel Arabisch als Joods, namen deel aan een cursus over biodynamische bijenteelt. Dit project, waarin MAAN betrokken was, omvatte zes leerrijke sessies gericht op de specifieke vaardigheden bij de teelt van bijen. Na afloop ontving elke deelneemster een bijenkorf en een zwerm bijen. Een van hen schreef over haar ervaringen. Zie ook: The Taste of Fair Trade.
Een les in de cursus 'biodynamische bijenteelt'. Foto: WAC-MAAN
(1) Maan Workers Association, vakbond die zowel Israëlische als Palestijnse arbeid(st)ers organiseert - wac-maan.org.il. Nieuwsbrief: wac-maan.org.il/newsletter. Vertaling/bewerking: Hans Boot.