Staalmarkt in crisis
Tata Steel Nederland neemt maatregelen
Sjarrel Massop
De situatie waarin Tata zich bevindt, heeft de kenmerken van een beginnende economische crisis die zich ook in Europa aandient. Crisisverschijnselen die niet van voorbijgaande aard zijn. De suggestie van de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland om direct economische maatregelen te nemen, gaan voorbij aan de noodzaak drastische beslissingen te nemen om de ecologische bedreigingen te keren. Pas op de plaats maken met de omvorming naar Groenstaal is onverantwoord.
De onderstaande oproep van de Raad van Bestuur om met alle stakeholders samen te blijven werken, is merkwaardig. Bij de ontwikkeling van de omvormingsplannen zijn zowel de milieubeweging als de omwonenden niet of nauwelijks betrokken.
De sluiting van Kooksfabriek 2 wordt uitgesteld, de snelle ontwikkeling naar staal maken met waterstof is op de lange baan geschoven, de keuze om meer met schroot als grondstof te gaan werken, tast de kracht van kwalitatief hoogwaardig staal maken aan.
De ernstige problemen van de wereldwijde staalindustrie louter vanuit een economisch oogpunt beoordelen, zal in plaats van een oplossing tot verergering van de crisis leiden. De ernstige problemen in de internationale staalindustrie, moeten juist een sterke reden zijn om te gaan veranderen en niet terug te vallen op wat er gebruikelijk gedaan wordt in een crisisbestrijding; Saneren, mensen ontslaan, productiekosten terugbrengen.
Nodig is dat de vakbeweging, de milieubeweging en de omwonenden de handen inéén slaan en het initiatief naar zich toe trekken - onderlinge verbondenheid is geboden.
Nu juist de kans grijpen als FNV, het initiatief nemen naar omwonenden en klimaatgroepen om te pleiten voor samenwerking om versnelde invoer van Groen Staal, openheid van zaken vragen en zelf geven (laat zien wat je doet en wilt) , meer zeggenschap van werkers, omwonenden en anderen.
De Nederlandse staalindustrie moet een voorbeeld zijn voor andere industriële bedrijven. Een alternatief voor waar de directie voor staat en de landelijke en Europese overheid. Je niet kleiner maken, maar groot durven denken.
Bron Greenpeace
Raad van Bestuur aan het woord (1)
De Europese industrie verkeert in zwaar weer en dat straalt direct af op de staalmarkt. Ook Tata Steel Nederland ondervindt daar negatieve gevolgen van en stelt vast dat ook na de zomer de staalmarkt niet aantrekt. Om de verslechterde marktomstandigheden het hoofd te bieden en de groene transitie onverminderd voort te kunnen zetten, neemt Tata Steel met onmiddellijke ingang kostenbesparende maatregelen.
Verslechterende marktsituatie
Er is sprake van aanzienlijke overcapaciteit op de Europese markt, de staalprijzen zijn laag en klanten zijn afwachtend. Bovendien staat de automobielindustrie onder druk waar Tata Steel ook direct gevolgen van ondervindt. Deze verslechterde marktsituatie wordt mede veroorzaakt door staalimport uit China tegen lage prijzen.
Ook staat de concurrentiepositie onder druk vanwege de hoge kosten die Tata Steel Nederland in IJmuiden maakt, zoals de hoge kosten voor het elektriciteitsnetwerk, energiekosten en de extra Nederlandse CO2-belasting.
Schoon, groen en circulair staal stip op de horizon
Tata Steel anticipeert op de verslechterde marktontwikkelingen en blijft tegelijkertijd inzetten op de transitie van het bedrijf. Daarom neemt Tata Steel Nederland kostenbesparende maatregelen die direct geld opleveren, waaronder bij inkoop, verkoop en voorraadbeheer. Daarnaast wordt er een gedeeltelijke vacaturestop doorgevoerd en worden trainingen en dienstreizen aanzienlijk beperkt. Tegelijkertijd zet Tata Steel Nederland de staalproductie onverminderd voort om bij herstel van de markt klanten direct te kunnen leveren. Daarbij doet het bedrijf geen enkele concessie aan veiligheid, gezondheid en milieu.
Tata Steel blijft met alle betrokken partijen samenwerken aan een toekomstbestendig staalbedrijf met focus op verminderde impact voor de omgeving. In alle bedrijfsprocessen van Tata Steel zijn de ogen gericht op deze transitie naar schoon, groen en circulair staal.
De gesprekken met de overheid om tot een Maatwerkafspraak te komen om onze groene route te ondersteunen, zijn in volle gang. Schoon, groen en circulair staal blijft ons doel, dat verandert niet. Daar blijven we in investeren. En juist daarom is een gezonde financiële uitgangspositie vereist.
Overcapaciteit
Het kan en zal niemand zijn ontgaan. De Europese industrie heeft het erg moeilijk. En de staalmarkt in Europa incasseert momenteel een extra klap, boven op de zorgelijke situatie die al een tijdje heerst. Na de zomer is de vraag niet aangetrokken. Er is een fikse overcapaciteit op de Europese markt, de prijzen zijn laag en de klanten wachten af. En ook een aantal van onze klanten, met name in de automobielindustrie, heeft het erg moeilijk.
Dit komt boven op een situatie die al geruime tijd het geval is met meer aanbod dan vraag op de Europese staalmarkt, vooral door importen uit China. Tegelijkertijd wordt onze concurrentiepositie steeds lastiger, vanwege hoge kosten die we hier moeten maken en onze concurrenten in de rest van de wereld niet, zoals de hoge kosten van het elektriciteitsnetwerk, energiekosten en de extra Nederlandse CO2-belasting.
We hebben geen andere keuze dan pas op de plaats te maken om deze situatie het hoofd te bieden. We moeten daarom per direct maatregelen nemen die geld opleveren of besparen. En dat zijn vaak geen leuke maatregelen. Ook voor ons zijn het pijnlijke beslissingen. Het is helaas niet anders. We rekenen op jullie begrip en bijdrage. En dat vragen wij ook van onze leveranciers.
De ontstane situatie dwingt ons ook om onze lopende verbeterprogramma's TSIJ.NU en de workstreams - waarin we samen met onze Indiase collega's werken aan het verbeteren van onze prestaties en het structureel verlagen van onze kosten - met grote urgentie te versnellen.
Tegelijkertijd is onze transitie naar een schoon, groen en circulair staalbedrijf begonnen. De gesprekken om met de overheid tot een maatwerkafspraak te komen om onze groene route financieel te ondersteunen, zijn in volle gang. Schoon, groen en circulair staal blijft ons doel, dat verandert niet. Daar blijven we in investeren. En juist daarvoor hebben we een goede financiële uitgangspositie nodig.
Structurele aanpassingen
Het is belangrijk om te beseffen dat niet alleen onze productieroute, maar ook ons bedrijf verandert, sterker nog moet veranderen. De korte termijn maatregelen die we nemen zijn nu nodig om de slechte marktsituatie het hoofd te bieden. Daarnaast zullen wij ons moeten aanpassen aan structureel veranderende omstandigheden en een markt die anders is dan we de afgelopen jaren gewend zijn. Ook dat hoort bij onszelf inrichten op de schone en groene toekomst van ons bedrijf en is in het belang van ons allen. Het zal de komende tijd steeds duidelijker worden hoe dit eruit komt te zien.
Tegelijkertijd hebben we besloten dat we op volle kracht door blijven produceren. Blijven produceren heeft als voordeel dat we straks klaar staan zodra de markt weer aantrekt en dat dit productievolume onze kosten per ton staal laag houdt. Daarbij doen we geen enkele concessie aan veiligheid, gezondheid en milieu. Dat blijft onze prioriteit nummer 1 en is een randvoorwaarde om onze toekomst in vorm te geven.
Iedereen draagt bij
Bij de onmiddellijke maatregelen draaien we uiteraard aan de grote knoppen op het gebied van inkoop en verkoop, voorraadbeheer, onderhoud en alle andere kosten die we kunnen beïnvloeden. Daarnaast nemen we nu een aantal andere maatregelen die impact op jullie kunnen hebben Zoals het tijdelijk niet invullen van vacatures of doorschuiven van niet noodzakelijke trainingen en reizen naar een later tijdstip. En zo zijn er nog veel andere manieren om als afdeling of als functie bij te dragen aan het terugbrengen van onze kosten en onze cash positie te verbeteren. Iedere leidinggevende binnen ons bedrijf, of het nu in IJmuiden is of in één van onze downstream vestigingen, zal met zijn of haar team de komende dagen en weken moeten kijken welke acties zij met spoed in gang kunnen zetten.
Schoon en groen staal blijft onze weg voorwaarts. En terwijl we op korte termijn maatregelen moeten ondernemen, blijft onze stip op de horizon dezelfde: ?een schoon, groen en circulair staalbedrijf waar samen met al onze stakeholders aan moeten blijven werken, Laat ons dat doel niet uit het oog verliezen, we rekenen op jullie.
(1)Raad van Bestuur Tata Steel Nederland - Staalmarkt in zwaar weer: Tata Steel Nederland haalt broekriem aan, 26 september 2024.