Olympische fakkeloptocht vraagt aandacht voor eerlijke kleding

Met een alternatieve fakkeloptocht door het centrum van Amsterdam vragen FNV, Schone Kleren Kampagne en Novib op dinsdagavond 22 juni aandacht voor de producenten van sportkleding en sportschoenen in lage lonenlanden. De tocht trekt van de Westermarkt naar de Nieuwmarkt, waar om 17.45 uur een manifestatie plaatsvindt met vuurkunstenaars. De actie vindt plaats aan de vooravond van de aankomst van de Olympische Vlam in Nederland.

Wereldwijd werken miljoenen mensen, vooral vrouwen, in de productie van sportkleding en sportschoenen. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden en tegen slechte betaling. Een internationale campagne van vakbonden, ontwikkelingsorganisaties en actiegroepen roept de Olympische sportwereld en grote kledingmerken op tot eerlijke sportkleding en verbetering van arbeidsomstandigheden. De campagne krijgt ook steun van Olympische sporters, onder wie Olympisch kampioen en meervoudig winnaar van de Tour de France, Miguel Indurain (Spanje) en wereldkampioen mountainbiken Filip Meirhaeghe (België).

De campagne startte in Nederland op 4 maart met het aanbieden van een onderzoek naar de sportartikelenindustrie aan sportkoepel NOC*NSF. Die zegde toe de zaak serieus te bespreken met de sponsors. De organisatoren hebben scherpe kritiek op het Internationale Olympisch Comité, dat tot nog toe weigert in te gaan op de kritiek. De campagnevoerders willen dat het IOC belooft dat het beeldmerk van de Spelen alleen nog wordt gebruikt op producten die controleerbaar op een eerlijke manier zijn gemaakt.

Agnes Jongerius, vice-voorzitter van de FNV: '"Het IOC heeft de afgelopen vier jaar meer dan een miljard dollar verdiend aan marketing en licenties. Ze geven zelfs toe dat uitbuiting van werknemers tegen de Olympische gedachte is, en toch zijn ze niet bereid om de consument te garanderen dat kleding met hun logo helemaal betrouwbaar is." De vurige optocht in Amsterdam maakt deel uit van een wereldwijde keten van acties die de Olympische Vlam begeleiden op zijn tocht van Sydney naar Athene.

Bron: persbericht fairolympics