Oproep 1 Mei Manifestatie Amsterdam

De Euromayday

Ooit gehoord van 1 mei, de wereldwijde feestdag van arbeiders, geliefd bij anarchisten en socialisten in alle uithoeken van de wereld? Een traditie geboren in Amerika, gemummificeerd in Rusland en China, en verwaarloosd in Europa door de opkomst van het neoliberalisme en de polderpolitiek van de vakbonden. In Nederland is 1 mei verworden tot het trieste toneel van PvdA coryfeeŽn die met een knipoog naar de camera de internationale zingen.

Sinds enkele jaren wordt aan 1 mei echter een nieuwe invulling gegeven onder de noemer Euromayday. De traditionele dag van de arbeid wordt in verschillende delen van Europa aangegrepen om de schaduwzijden van de nieuwe flexibele economie in de schijnwerpers te zetten. Een economie die runt op vele vormen van flexibele en precaire arbeid, die huisvesting en de sociale zekerheid omvormt van iets waar je recht op hebt, tot een discipline-instrument om mensen aan het werk te zetten.
Het gevolg is een groeiende bestaansonzekerheid. De Euromayday heeft zich door de jaren heen uitgebreid naar steeds meer Europese steden, terwijl tegelijkertijd nieuwe sociale groepen zich bij de mobilisatie voegden: flexwerkers, studenten, werklozen, migranten met of zonder papieren, sexwerkers, free-lancers, onderzoekers, hackers, theatermakers...

De Euromayday in Amsterdam zal echter wat bescheidener zijn dan de grote parades in Barcelona, Milaan of Hamburg. De manifestatie moet dan ook gezien worden als het begin van een langere actiepraktijk rond precaire arbeid, bestaansonzekerheid en de flexibilisering van de welvaartsstaat. Een actiepraktijk waarin onze eigen levensomstandigheden voorop staan, tenslotte ervaren we allemaal de prikkels van de markt op onze lichamen. Of we nu flexwerkers zijn die niet weten of ze de volgende dag nog werk hebben, onderbetaalde stagiaires, werklozen die worden gepusht om hun rentree te maken in de lullige wereld van McJobs, of migranten die werken onder de dreiging van chantage, detentie en uitzetting; in onze dagelijkse ritmes van werk, slaap en vrije tijd worden we geleefd door de grillen van de nieuwe economie.

Net zoals de "precairen" die de straat op zullen gaan in Helsinki, Barcelona, Hamburg, Luik, Ljubljana, Sevilla, Milaan, Kopenhagen, Parijs, Wenen, Londen, GenŤve en Stockholm, eisen wij de vrijheid op om onze eigen levens in te vullen. Wij willen flexibiliteit bevrijden van de onzekerheid die daar vaak mee verbonden is. Wij willen op zoek gaan naar nieuwe vormen van sociale strijd die het mogelijk maken om uit het defensief te komen en nieuwe sociale rechten op te eisen. Daarmee willen we beginnen op 1 mei, 14:00 in de Vrankrijk. Hopelijk tot dan.

1 Mei Manifestatie Amsterdam
Info, actie, video en discussie over de nieuwe arbeidsverhoudingen
Zondag 1 mei 14:00
Vrankrijk, Spuistraat 116
Meer info: www.flexmens.org
Je kunt ons bereiken op: info@flexmens.org of bel 06-12544462 of 020-6181815

Zie ook: www.euromayday.org , www.molleindustria.it/netparade en www.prekarisierung.de.

Programma Mayday Amsterdam Vrankrijk, Spuistraat 216

14:00 deuren open
14:10 video van de actie van 2 april bij de bajesboten in Amsterdam
14:30 introductie Euromayday in Amsterdam
14:45 Spreker Peter Waterman over de lange geschiedenis van de bewegingen die hebben gestreefd naar de verbeteringen van werkomstandigheden of juist de afschaffing van werk.
16:00 educatieve stadswandeling nr 1
17:00 film en sprekers over de huisbezoeken aan uitkeringsgerechtigden en werklozen
17:30 spreker Jan MŁter over de euromarsen, het streven naar bestaanszekerheid en de Europese grondwet
18:00 educatieve stadswandeling nr 2
Indymedia.nl zal aanwezig zijn in de Vrankrijk om live verslag te doen van de Euromayday en rapportage te doen van de parades en acties in andere steden in Europa.

Vervolgens is er een avondprogramma met bandjes en meer bij het Afrika pakhuis, Oostelijke Handelskade 19.

Kijk voor een fotoverslag van de educatieve stadswandelingen op:

http://www.indymedia.nl/nl/2005/05/27203.shtml (Actie bij Sofitel aan de Nieuwezijds Voorburgwal)
http://www.indymedia.nl/nl/2005/05/27200.shtml (Achtergrondinformatie over de actie bij Sofitel)
http://www.indymedia.nl/nl/2005/05/27251.shtml (Sambaparade door de Albert Heijn achter de Dam)