Succes tomatenplukkers in Florida - Fastfoodketen garandeert fatsoenlijke lonen

Informatie en discussiebijeenkomst

Tijd:Maandag 10 oktober, 20.00 uur,
Plaats:Plantage Doklaan 8-10 Amsterdam - Route

Op 10 en 11 oktober komt een delegatie van de Coalition of Immokalee Workers (CIW) naar Nederland. De CIW is een organisatie van landarbeiders uit Immokalee, een plaats midden in de tuinbouwgebieden van Florida, Verenigde Staten.

Nadat de tomatenplukkers van Immokalee jarenlang tevergeefs geprobeerd hadden de eigenaren van de grote tomatenkwekerijen rechtstreeks tot verhoging van de lonen en betere arbeidsomstandigheden te bewegen, veranderden ze in 2001 hun tactiek. De activiteiten werden gericht op de fastfoodketen Taco Bell die de meeste tomaten uit de buurt van Immokalee opkoopt.

De eis was dat Taco Bell per pond tomaten 1 dollarcent meer zou betalen en van haar toeleveranciers bepaalde basisrechten voor hun werkers moest eisen. Taco Bell weigerde. In de daarop volgende boycot-campagne werd steun verkregen van studentenorganisaties, vakbonden, kerken en organisaties in de gemeenschappen van de (vooral) migrantenwerkers.

Dit voorjaar, in maart, werd dan uiteindelijk een historisch akkoord gesloten met de eigenaar van Taco Bell, Yum! Brands, Ďs werelds grootste fastfoodketen (ook eigenaar van van o.a. Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut).

Taco Bell zal voortaan de geŽiste dollarcent per pond meer te betalen en alleen nog zaken doen met toeleveranciers die die dollarcent vervolgens bij de werkers doen terechtkomen (waardoor de lonen verdubbelen) en die de basisrechten van die werkers garanderen.

De Coalitie van Immokalee Workers wil doorgaan op deze ingeslagen weg en er zo samen met anderen aan werken dat de hele fastfood-industrie keten gedwongen wordt om fatsoenlijke lonen te betalen en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden.

Om die samenwerking te bevorderen tourt een delegatie van de CIW midden oktober door Europa. De CIW wil graag ervaringen uitwisselen met andere werkers en betrokkenen in de tuinbouw en gezamenlijk strategieŽn ontwikkelen om de grote inkoopketens hun verantwoordelijkheid te laten nemen.

Voor meer informatie mail okia.
In november zal een tweede avond georganiseerd worden over de tuinbouw en de druk op de arbeidsverhoudingen, dan over ontwikkelingen in Zuid Frankrijk (Bouches du RhŰne) en Zuid-Spanje en het Westland.