SNEEVLIET HERDENKINGSCOMITÉ

13 april - 1942 - 16 oktober

H. Sneevliet W. Dolleman R. Witteveen J. Koeslag J. Roebers
A. Menist J. Edel J. Schriefer C. Gerritsen A. IJmkers
(Socialisten gevallen in de strijd tegen het fascisme)

Op 13 april 1942 stierf een aantal leden van het Marx-Lenin-Luxemburg-front, de ondergrondse voortzetting van de Revolutionair-Socialistische Arbeiders Partij, voor een Duits vuurpeloton. De bekende socialist Henk Sneevliet en zijn medestanders werden vervolgd om hun politieke standpunten en ten slotte ter dood veroordeeld. Zij werden terechtgesteld vanwege hun verzet tegen de fascistische bezetter. Sneevliet was de meest bekende van hen. Hij was jarenlang actief in de Nederlandse vakbeweging en in linkse politieke partijen als SDAP, CPN en later de antistalinistische RSAP. Als een werkelijke internationalist stond hij aan de basis van de socialistische beweging in zowel Nederlands Indië en China. Al vroeg waren Sneevliet en zijn RSAP betrokken bij het verschaffen van onderduikadressen voor Duitse linkse antifascisten. Bovendien verzetten zij zich tegen organisaties als de fascistische NSB. Toen de Duitse legers binnenvielen, besloten ze meteen ondergronds te gaan. Toch zou dit niet verhinderen dat ze in verband met hun politieke stellingname gearresteerd werden. Zij moesten dat bekopen met hun leven.

Nu al weer vele jaren organiseert het Sneevliet Herdenkingscomité een bijeenkomst op of rond 13 april op begraafplaats Westerveld bij Driehuizen. Dit jaar zal die plaatsvinden op zondag 9 april. Voor meer informatie zie de uitnodiging hieronder of bel: Ron Blom, 06-40447146

Aan alle belangstellenden,

Ieder jaar organiseert het Sneevliet Herdenkingscomité op of omstreeks 13 april een herdenkingsbijeenkomst op WESTERVELD Dit jaar zal de herdenking plaatsvinden op zondag 9 april.

Als u met de trein van 11.05 uur uit Haarlem komt, wordt u om 11.15 uur op station Driehuis afgehaald. Om half twaalf lopen we naar het monument en leggen daar bloemen neer. Wie moeilijk ter been is, kan daar met een auto worden afgezet. Bij het monument staan enkele stoelen klaar.
Na de bloemlegging vertrekken we per auto naar 'DE DWARSLIGGER', Planetenweg 338 in IJmuiden. We kunnen een kopje koffie of thee drinken en onze vrienden en bekenden ontmoeten. Wilt u zo vriendelijk zijn om daar niet te roken?

Vorig jaar hebben we gevraagd foto's van de OSP mee te nemen. Velen hebben het op prijs gesteld over de vaak onbekende opnamen met elkaar herinneringen op te halen. Dit jaar willen we het algemeen houden. Dus: wie foto's heeft van RSP, RSAP, NAS enzovoort, neem ze mee op 9 april.

Kunnen we dit jaar weer rekenen op een kleine bijdrage voor de bloemen op gironummer 223776? tnv. penningmeester Sneevliet Herdenkingscomité te Spijkenisse met de vermelding "bloemen"?

Van ons laatste gedenkboek 'Wij moesten door ' zijn tot nu toe meer dan 500 van de 1.000 exemplaren verkocht. Is er in uw familie- en kennissenkring iemand die het boek wil hebben? Of cadeau krijgen? In de Dwarsligger kunt u exemplaren voor 10,00 kopen en u steunt hiermee ook ons comité. Bestellen kan ook. Stort 12,50 op gironummer 223776 tnv. penningmeester Sneevliet Herdenkingscomité te Spijkenisse met de vermelding "boek" en wij zenden het u zo snel mogelijk toe.
Er zijn nog enkele exemplaren van ons boek 'Internationaal Socialisme' te koop. Prijs: € 5,00. Prijs inclusief verzendkosten € 7,00. Ook hier bestellen via de penningmeester onder vermelding van "Int. Soc."

Tot ziens op zondag 9 april.

Met vriendelijke groet,
Het Sneevliet Herdenkingscomité, Ger Groenenboom-van Tol, Ron Blom, Dick de Winter.