Boekomslag ERNEST MANDEL, REBEL TUSSEN DROOM EN DAAD

Biografie Ernest Mandel

De Belgische econoom Ernest Mandel (1923-1995) was een ondogmatische marxistische denker en een radicale politicus. Internationaal oefende hij een grote invloed uit op de generatie van '68. Zijn geschriften verschenen in meer dan veertig talen. Naast zijn politiek theoretische werk schreef hij onder meer een studie over de misdaadroman (Uitgelezen moorden). Hij genoot internationale erkenning als auteur en geleerde en werd gevreesd door regeringen en hun geheime diensten in Oost en West.
Jan Willem Stutje kreeg als eerste toegang tot Mandels archief. Hij heeft een schat aan informatie opgedolven en met vele hoofdrolspelers gesproken. Hij ontdekte bijzondere, soms onthutsende feiten. Zo biedt de biografie een opwindende kijk in de werkplaats van Mandel, wiens ontmoetingen met filosofen als Sartre, Ernst Bloch en Lucien Goldmanm, en met geleerden als Roman Rosdolsky en Perry Anderson op de voet worden gevolgd. In de biografie zien we Mandel ook op de barricade. In het vaak spannende relaas komen medestrijders als Rudi Dutschke, Tariq Ali en Alain Krivine volop tot leven. Verrassend is de aandacht voor de tragiek in Mandels bestaan. De auteur is erin geslaagd tot de meer intieme sferen daarvan door te dringen.
ERNEST MANDEL, REBEL TUSSEN DROOM EN DAAD schetst in een zoektocht naar de samenhang tussen het openbare en het privéleven een volledig en diepgaand beeld van Ernest Mandel.

Jan Willem Stutje Dr. JAN WILLEM STUTJE is historicus. Hij is verbonden aan het biografie-instituut van de Universiteit van Groningen. Eerder publiceerde hij Paul de Groot, de man die de weg wees, een biografie over de Nederlandse communistische partijleider Paul de Groot (1899-1986). Stutje publiceerde studies over de Nederlandse en de internationale arbeidersbeweging in wetenschappelijke tijdschriften in binnen- en buitenland.

Eind maart 2007 in de boekhandel. Rijk aan foto's. Prijs 32 euro 95, Uitgeverij Houtekiet, (www.houtekiet.com), ISBN: 97890524092