Vredeswandeltocht - Paasmaandag 24 maart 2008

Laat Irak niet lopen, loop mee!

Paasmars Op 15 februari 2003, vandaag precies vijf jaar geleden, liepen 80.000 mensen door de straten van Amsterdam in protest tegen de dreigende Irak-oorlog. Deze demonstratie werd georganiseerd door het Platform tegen de "Nieuwe Oorlog".

Omdat wij de gevolgen van de oorlog tegen Irak niet willen laten lopen, organiseert het Platform tegen de "Nieuwe Oorlog" op paasmaandag 24 maart 2008, ruim vijf jaar na het begin van de oorlog, een ongeveer tien kilometer lange vredeswandeltocht van Delft naar Den Haag.

Leugens en fouten

Vijf jaar na het begin van de oorlog lijken velen te zijn afgestompt voor de berichten over het voortdurende geweld in Irak. De berichten uit de Verenigde Staten dat het er inmiddels beter zou gaan, lijken ze maar al te graag te willen geloven. Berichten van Irakezen leren echter ons anders. Velen zijn het geweld ontvlucht of gedwongen huis en haard te verlaten. Velen zijn getraumatiseerd en weten zich nergens veilig. Dat de oorlog onder valse en hypocriete voorwendselen is gevoerd, dat daarbij een grote opeenstapeling van fouten is gemaakt en dat zij de regio en de wereld er veel onveiliger op heeft gemaakt, wordt door niemand ontkend. Maar dat geven de verantwoordelijken niet toe. Integendeel: de Nederlandse regering laat alles in de doofpot. Liever zou zij zien dat we met ons allen de andere kant uitkijken en zeggen: 'gebeurd is gebeurd - zand erover'. Maar er bestaat geen enkele garantie dat dezelfde leugens en fouten niet herhaald zullen worden, bijvoorbeeld in Iran.

Onderzoek naar Nederlandse steun

Vijf jaar na het begin van de oorlog hebben we als Platform tegen de "Nieuwe Oorlog" in al onze protesten, waarschuwingen en analyses gelijk gekregen; veelal meer dan ons lief is. Maar in de krijgsgeschiedenis zal de Irak-oorlog, zoals alle andere oorlogen, als succes worden uitgemeten. Daarom beginnen we onze vredeswandeling op 24 maart bij het Legermuseum in Delft. Het leger hoort inderdaad in een museum, maar daarbij horen dan wel de verschrikkelijke waarheden over de oorlog verteld te worden en niet alleen de propaganda waarmee het krijgsbedrijf altijd omgeven wordt. Onderweg doen we in Rijswijk het medisch-biologisch laboratorium van de rijksverdedigingsorganisatie van TNO aan, waar men ongetwijfeld meer weet van de chemische en bacteriologische wapens die de gezochte aanleiding tot de Irak-oorlog vormden. In Den Haag eindigt de vredeswandeling op het Plein tussen het parlement en het Ministerie van Defensie waarbij we nog eens zullen aandringen op een onderzoek over de Nederlandse steun aan de oorlog tegen Irak.

Station Delft

We beginnen deze vredeswandeling om 12.00 uur bij station Delft en lopen vervolgens langs het Legermuseum en de Vliet via Rijswijk naar Den Haag en dan via het Spui naar het Plein, waar we om 15.00 uur verwachten aan te komen. De wandeling is zo'n elf kilometer. Mensen die een korter stuk willen meelopen, kunnen vanaf station Delft of vanaf Den Haag Hollands Spoor met tramlijn 1 naar het viaduct over de Vliet gaan (halte Hoornbrugweg) waar we rond 13.30 uur verwachten langs te komen om de laatste 5 kilometer naar het Plein met ons mee te lopen.

De wandeltocht wordt georganiseerd door het Platform tegen de "Nieuwe Oorlog", in samenwerking met het Haags Vredes Platform.

Relevante websites:
www.platformtegendenieuweoorlog.nl en vredessite.nl/paasmars/2008