SNEEVLIET HERDENKINGSCOMITÉ

13 april - 1942 - 16 oktober

H. Sneevliet W. Dolleman R. Witteveen J. Koeslag J. Roebers
A. Menist J. Edel J. Schriefer C. Gerritsen A. IJmkers

Op 13 april 1942 stierf een aantal leden van het Marx-Lenin-Luxemburg-front, de ondergrondse voortzetting van de Revolutionair-Socialistische Arbeiders Partij (RSAP), voor een Duits vuurpeloton. De bekende socialist Henk Sneevliet en zijn medestanders werden vervolgd om hun politieke standpunten en ten slotte ter dood veroordeeld. Zij werden terechtgesteld vanwege hun verzet tegen de fascistische bezetter.

Sneevliet was de meest bekende van hen. Hij was jarenlang actief in de Nederlandse vakbeweging en in linkse politieke partijen als SDAP, CPN en later de antistalinistische RSAP. Als een werkelijke internationalist stond hij aan de basis van de socialistische beweging in zowel Nederlands-Indië als China. Al vroeg waren Sneevliet en zijn RSAP betrokken bij het verschaffen van onderduikadressen voor Duitse linkse antifascisten. Bovendien verzetten zij zich tegen organisaties als de fascistische NSB. Toen de Duitse legers binnenvielen, besloten ze meteen ondergronds te gaan. Toch zou dit niet verhinderen dat ze in verband met hun politieke stellingname gearresteerd werden. Zij moesten dat bekopen met hun leven.

Herdenking 13 april 2008 Westerveld

Sneevlietherdenking 2007
Herdenking Westerveld 2007

Ieder jaar organiseert het Sneevliet Herdenkingscomité op of omstreeks 13 april een bijeenkomst op Westerveld. Dit jaar is dat zondag 13 april. Op die dag zal een delegatie uit China van het historisch museum Shanghai, die een overzichtstentoonstelling over Henk Sneevliet voorbereidt, aanwezig zijn. Het team komt filmen en wordt geadviseerd door historica Li Yuzhen die al eerder bij ons aanwezig was.

Let op: veranderde reistijd! Als u met de trein van 10.46 uur uit Haarlem komt, wordt u om 10.58 uur op station Driehuis afgehaald. Bij vertraging bel: 06 15473369.
Om half twaalf lopen we naar het monument en leggen daar bloemen neer. Wie moeilijk ter been is, kan daar met een auto worden afgezet. Bij het monument staan enkele stoelen klaar.
Na de bloemlegging vertrekken we per auto naar De Dwarsligger, Planetenweg 338 in IJmuiden. We drinken daar een kopje koffie of thee en natuurlijk is er gelegenheid vrienden en bekenden te ontmoeten en met de delegatie uit China van gedachten te wisselen.

Het Sneevliet Herdenkingscomité,
Ger Groenenboom-van Tol, Ron Blom, Dick de Winter.
Petuniapad 4 3202 HX Spijkenisse, telefoon: 0181 614987. Giro: 223776.