Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Persbericht Fabel van de illegaal - 21 september 2009

Steun hongerstakende 'witte' illegaal Achahboun

De 'witte' illegaal Ali Achahboun is sinds 31 augustus 2009 in hongerstaking. De Marokkaan zit opgesloten in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Onlangs bezocht een medewerker van De Fabel hem daar.

Achahboun eet al meer dan drie weken niet meer. Uiterlijk oogt hij kwetsbaar, maar innerlijk heeft hij een stalen onverzettelijkheid en strijdbaarheid. Het leven in de illegaliteit en het jarenlange verblijf in diverse illegalen gevangenissen hebben hem gehard.

21 Jaar in Nederland

Ali Achahboun zat sinds mei 2009 gevangen in het uitzetcentrum Schiphol Oost. Op 31 augustus hielden de bewakers een inspectie in zijn cel. Daarbij zou een aansteker gevonden zijn, zo vertelden zij hem later. "Maar ik heb helemaal geen aansteker. Dus ik ben bedonderd", legt hij uit. "Ze zien me als een lastige jongen en daarom willen ze me extra pesten." Vanwege die vermeende aansteker kreeg hij een straf van twee weken isoleercel. Diezelfde dag nog ging hij in hongerstaking Daarop volgde overplaatsing naar de gevangenis in Vught dat een zwaar bajesregime kent. Hij weigerde nog steeds te eten, maar kreeg - hoewel hij dat wel wilde - niet te drinken. Zonder eten en drinken zat hij vier dagen lang 24 uur per dag opnieuw in de isoleercel. Op 4 september werd hij overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Daar zit hij nu nog. Het Ministerie van Justitie probeert hem onder druk te zetten door te dreigen hem tot ongewenste vreemdeling te verklaren.
Achahboun is vast van plan zijn hongerstaking door te zetten. "Ik wil dat ze me met rust laten. Ik woon al 21 jaar in Nederland. Ik wil niet terug naar Marokko. Ik wil vrij zijn." Hij heeft steun nodig en ontvangt graag post. Dat helpt hem om sterk te blijven.

Stuur kaarten en brieven naar:
PI Haaglanden, Penitentiair Ziekenhuis, ter attentie van: Ali Achahboun, Postbus 87810, 2508 DE Den Haag.

Zie ook: www.defabel.nl - 'Witte' illegaal Achahboun verzet zich tegen deportatie