Debatreeks Werkers van de Wereld, donderdag 4 november 2010, 17:00-19:00 uur
Faalt de internationale vakbeweging?
SPUI25
In samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de Bijzondere Collecties, UvA
De internationale vakbeweging heeft het moeilijk. In veel rijke landen (inclusief Nederland) is het percentage leden de laatste dertig jaar dramatisch gedaald. Tegelijkertijd lukt het nauwelijks om in arme landen echt door te breken en de "informele sector" te organiseren. Is dit allemaal een tijdelijke dip? Moet het beleid op de helling? Of zijn vakbonden als zodanig achterhaald?
Aflevering 1 in de vierdelige debatreeks Werkers van de Wereld die wordt georganiseerd in het kader van het 75-jarig bestaan van het IISG. Aan de discussie nemen deel:
Marcel van der Linden (socioloog), Tom Etty (oud-buitenlandsecretaris FNV) en Peter Waterman (pleitbezorger voor een radicale vernieuwing van de vakbeweging). Moderator is dr. Magaly Rodriguez García.
Marcel van der Linden
Marcel van der Linden is directeur onderzoek bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en is hoogleraar Geschiedenis van de Sociale Bewegingen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 kende de Universiteit van Oslo hem een eredoctoraat toe. In 2009 won Van der Linden de René Kuczynski Prijs voor internationale economische en sociale geschiedschrijving met het boek Workers of the World: Essays toward a Global Labor History.
Tom Etty
Tom Etty was vele jaren de spil van het internationale beleid van de FNV. Hij hield zich bezig met internationaal vakbondswerk, mensenrechten en emancipatie, en is een van de grootste kenners van de wereldwijde vakbeweging.
Peter Waterman
Peter Waterman werkte midden jaren vijftig en begin jaren zestig voor een internationale communistische organisatie in Praag. Hij was verbonden aan het Institute of Social Studies in Den Haag (1972-98), waar hij zich specialiseerde in de Derde Wereld, internationale vakbonden en bewegingen voor een andere globalisering. Momenteel verdiept hij zich in de relatie tussen arbeidersverzet en nieuwe sociale bewegingen in de politiek en in cyberspace, en vraagt hij aandacht voor zijn 'Global Labour Charter Project'. Ook legt hij de laatste hand aan zijn autobiografie Itinerary of a Long-Distance Internationalist.
Magaly Rodríguez García
Magaly Rodríguez García promoveerde in 2008 aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar proefschrift Trade Unionists and the World: European and Latin American Labour and the Creation and Maintenance of International Trade-Union Organisations (1949 - 1969) werd door het Amerikaanse tijdschrift Labor History bekroond als beste dissertatie van 2008. Sinds oktober 2009 werkt ze als onderzoeker voor het Vlaamse Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en vanaf juni 2010 is ze ‘visiting fellow' van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Aanmelden en locatie
Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.
Let op!
Deze lezing vindt plaats in Nina van Leerzaal van de Bijzondere Collecties (Oude Turfmarkt 129).
Verwijzingen
AANMELDEN
www.spui25.nl
|