Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Oproep - Demonstratie zaterdag 17 juli 14.00 uur, Spui Amsterdam

Let's Bring Greece to the Netherlands

Een in Nederland wonende groep Grieken

Afgelopen maanden zijn de Grieken massaal de straat opgegaan om te protesteren tegen de strenge bezuinigingen die door de neoliberale regering van Papandreou, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds zijn ingesteld. Dit is de eerste stap in de aanval op de rechten en inkomens van arbeiders, studenten, werklozen en immigranten in Europa.

In navolging van de Griekse overheid hebben veel lidstaten van de Europese Unie aangekondigd fors te bezuinigen. Na de banken gered te hebben door er vele miljarden in te pompen, wordt de rekening door de Europese overheden nu bij de arbeiders, studenten en gepensioneerden neergelegd. In heel Europa worden de salarissen en uitkeringen bevroren of verlaagd, publieke diensten geprivatiseerd en worden scholing en gezondheid een voorrecht voor de rijken.

Tijd voor actie

Het is nu tijd voor actie. Ook in Nederland. Niet alleen uit solidariteit, maar ook als een eerste actie tegen de neoliberale aanval die ongetwijfeld de komende maanden in Nederland van start gaat. De nieuwe regering of dat nu centrumrechts of paarsplus wordt, heeft zich al voorstander getoond van 29 miljard bezuinigingen in navolging van de strenge Griekse maatregelen.
Als we die regering haar gang laat gaan, dan wordt het collegegeld en de eigen bijdrage in de zorg verhoogd en de dienstverlening van de overheid verlaagd. De coalitie gaat haar best doen om het leven van de arbeiders, werklozen, studenten, armen en immigranten te verslechteren. Tegelijkertijd houdt de ABNAMRO de 30 miljard overheidssteun, betaald uit belastinggeld, in de eigen portemonnee.

Spanje en Portugal

Ook de mensen in Spanje en Portugal hebben massaal geprotesteerd tegen de draconische bezuinigingen. In Duitsland hebben afgelopen 12 juni duizenden demonstranten onder de leuze "Crisis = kapitalisme. Laat de kapitalisten van Athene tot Berlijn de crisis betalen" hun solidariteit met de Gieken laten blijken.
Nederland is 17 juli aan de beurt. Wij moeten laten zien dat we willen vechten voor een samenleving die bepaald wordt door onze behoeften en niet door de winsten van de banken. Om een grote demonstratie te organiseren, hebben we de hulp nodig van alle linkse vakbonden, politieke organisaties, autonomen en radicale groeperingen. Help ons door actief te worden in deze actie, de demonstratie voor te bereiden en andere acties te bedenken.

  • Voorbereidende vergadering: 9 juli 2010, 19.00 uur - Autonoom Centrum Utrecht (Wittewievensingel 76)
  • Contact: