Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Oproep Comité Februaristaking Velsen

25/26 februari 1941/2011

Greet Plekker-van Sante

Op de ochtend van 25 februari 1941 stonden de trams stil in Amsterdam, tegelijkertijd verspreiden aanhangers van de CPN het manifest: 'Staakt, staakt, staakt!!!' in Amsterdamse bedrijven. De staking verspreidde zich als een olievlek over de stad. Rond het middaguur van de 25ste februari was de algemene staking een feit.

Na Amsterdam sloeg de staking over naar Zaandam, Haarlem, Velsen, Hilversum, Bussum, Weesp, Muiden en de stad Utrecht.
De Februaristaking 1941 is de geschiedenis ingegaan als één van de grootste verzetsdaden in de strijd tegen het fascisme.

Namen en portretten

In 2011 is het zeventig jaar geleden dat de Februari Staking 1941 plaatsvond. In Velsen is op initiatief van Conny Braam een comité gevormd dat namen en portretten wil verzamelen van mensen die destijds aan de Februaristaking hebben deelgenomen, om zo een fototentoonstelling te kunnen samenstellen.

In de gemeente Velsen is het plan deze grootste collectieve verzetsdaad in februari 2011 speciaal te gaan herdenken. Het is de bedoeling om de Februaristakers van 1941 een gezicht te geven, opdat vooral jonge mensen op deze manier een beter beeld krijgen van de staking.

Aangezien er niet veel stakers meer zijn, worden hun kinderen, kleinkinderen en vrienden opgeroepen portretten te sturen naar: Comité Februaristaking Velsen, Fultonstraat 2, 1973 AG IJmuiden - connybraam@hetnet.nl